Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Politica economica a Guvernului nu este cea mai "prudenta"

Politicile economice pe care le aplica autoritatile de la Bucuresti nu sunt probabil cele mai "prudente", in vreme ce in acest moment masurile sugerate de Fondul Monetar International (FMI) par a fi cea mai buna solutie, a declarat miercuri ...

Share

Rl online 0 comentarii

03.11.2005 - 00:00
Politicile economice pe care le aplica autoritatile de la Bucuresti nu sunt probabil cele mai "prudente", in vreme ce in acest moment masurile sugerate de Fondul Monetar International (FMI) par a fi cea mai buna solutie, a declarat miercuri analistul Moody's Pierre Cailleteau. "Cu toate acestea, nu credem ca riscurile vor creste efectiv sau ca autoritatile vor derula politici gresite, cu siguranta nu inainte de momentul aderarii la Uniunea Europeana", a adaugat reprezentantul agentiei de evaluare financiara.
Cailleteau a aratat ca trebuie facuta diferenta intre aparitia unei divergente de opinii in privinta actualelor provocari cu care se confrunta economia romaneasca - respectiv gasirea celei mai potrivite politici macroeconomice - si un diferend asupra masurii in care Romania risca sa faca greseli majore, respectiv daca economia se afla intr-o situatie alarmanta. "Nu este pentru prima data cand niste negocieri cu FMI deraiaza - fie daca vorbim de Romania, fie de o alta tara - si opinia oficiala a Bucurestiului potrivit careia Romania este capabila sa-si gestioneze singura economia, in calitate de viitor membru UE, este meritorie. Aceasta atitudine reflecta o maturitate politica de asteptat din partea unei economii care ar putea fi inclusa in viitor in categoria investment grade (segmentul investitiilor considerate cu grad scazut de risc)", mai spune analistul Moody's.
In prezent Romania beneficiaza din partea agentiei de rating de calificativul "Ba1", cu doar o treapta sub pragul care marcheaza intrarea in aceasta categorie. "Aceasta nu inseamna sa fii indiferent la sfaturi din exterior, ci sa fii pregatit sa-ti asumi responsabilitatea pentru derularea politicilor macroeconomice", a adaugat Cailleteau referitor la decizia autoritatilor romane de a intrerupe acordul stand-by cu FMI.
Analistul Moody's a explicat ca exista numerosi "mentori economici" si sfatuitori, incepand cu Comisia Europeana, chiar daca sfaturile acesteia sunt mai putin precise din perspectiva politicilor macroeconomice si, de asemenea, mai putin inspirate din experienta internationala decat cele oferite de FMI.
Pe de alta parte, "respectarea unui acord cu Fondul Monetar nu reprezinta o conditie pentru integrarea in UE si este improbabil ca temerile referitoare la aparitia unor dezechilibre macroeconomice sa determine Comisia Europeana sa propuna amanarea datei de aderare cu un an", a afirmat Cailleteau.
In consecinta, perspectivele de aderare ale Romaniei la UE - "intacte", in opinia analistului agentiei de evaluare financiara chiar si dupa intreruperea acordului cu FMI - justifica in continuare sansele ca ratingul de tara sa fie revizuit in sens pozitiv. "Perspectivele sunt pozitive datorita numarului de avantaje atat la nivel micro, cat si la nivel macroeconomic derivate din calitatea de membru al unei zone economice eficiente si sanatoase", a conchis Cailleteau.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...