10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPolitica de personal, in dispretul legii

Politica de personal, in dispretul legii

Dupa mai multi ani in care a derulat, cu resurse putine si nenumarate piedici, singurele programe de acompaniament social viabile din comunitatile miniere, Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM) trece in ultimele saptamani printr-o suita de atacuri menite sa-i reduca capacitatea operationala.

Angajatii Agentiei sustin ca de aceste atacuri nu sunt straini actualii conducatori ai Departamentului de Resurse Minerale din Ministerul Economiei si Comertului, in frunte cu controversatul secretar de stat Ionel Mantog, implicat in “scandalul stramutatilor de lux” din Gorj, dar si fostul secretar de stat Gavril Baican (pe care noua guvernare
l-a uns director intr-un UMP, cu salariu de 1.700 dolari pe luna).

O ordonanta care afecteaza zonele miniere

Prima lovitura dura data ANDIPRZM a fost Ordonanta de Urgenta nr. 72/2005. Angajatii Agentiei cred ca actul normativ, prin fundamentarea si continutul sau, apara cu totul alte interese decat cele ale institutiei sau ale comunitatilor miniere. In primul rand, OUG nr. 72/2005 desfiinteaza Centrul Zonal Comanesti, care acopera o zona miniera puternic afectata de restructurarea sectorului, dar infiinteaza un birou regional la Piatra Neamt, oras care nu are nici o legatura cu efectele restructurarii mineritului. De asemenea, zone miniere puternic afectate de restructurare, cum sunt Balan, Gura Humorului, Comanesti, Anina, Moldova Noua, Borsa, nu mai au colective zonale pentru coordonarea activitatii, desi toate la un loc acopera aproape jumatate din zona de operare a ANDIPRZM. O alta ciudatenie este constituirea unui birou regional la Ploiesti, oras cu zone limitrofe care nu se mai confrunta cu probleme grave.

Concurs cu bibliografie contestata

Angajatii ANDIPRZM mai cred ca in ceea ce priveste politica de personal (structura Unitatii de Management de Proiect din subordinea institutiei, organigrama Agentiei si modul de ocupare a functiei de director general) nu s-a respectat nici un fel de criteriu legal, nici un fel de criteriu obiectiv, iar concursurile nu au fost organizate corect. Principalele obiectii sunt legate de constituirea comisiei de examinare pentru Unitatea de Management de Proiect din subordinea ANDIPRZM, din care au facut parte directori numiti in functie fara sa fi promovat vreun concurs. Daca unii dintre vechii directori au fost preluati fara vreo examinare, specialistii obisnuiti, oameni calificati, dar neagreati de echipa lui Ionel Mantog, au trebuit sa se prezinte la concurs.
Cele mai multe ciudatenii apar in legatura cu modul cum a fost cerut si au fost stabilite conditiile concursului pentru postul de director general al ANDIPRZM. Dupa numirea specialistului in comert exterior Marius Vitionescu ca director general interimar al Agentiei, s-a procedat in regim de urgenta si la organizarea unui concurs pentru inscaunarea definitiva a acestui personaj.
Curiosii care consulta site-urile Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) si Ministerului Economiei si Comertului (MEC) vor constata, de exemplu, ca functia de director general al ANDIPRZM este singura de acest fel pentru care s-a stabilit conditia expresa a cunoasterii limbii engleze, pentru restul functiilor fiind necesara cunoasterea unei limbi de circulatie internationala. De asemenea, cei care vor deschide site-ul ANFP vor descoperi ca singurul concurs pentru care bibliografia nu poate fi accesata este cel pentru postul de director general al ANDIPRZM.
Cei foarte insistenti care vor continua sa caute biliografia si o vor descoperi vor avea noi surprize. Cu toate ca reglementarile ANFP, Legea 188, stabilesc ca bibliografia nu poate fi stabilita decat din legislatia specifica si lucrari tiparite, din care se precizeaza clar capitolele specifice activitatii institutiei respective, realitatea e total diferita. Astfel, in bibliografie apar lucrari mentionate in intregime, fara sa fie precizate capitolele de interes pentru specificul postului, sunt trecute surse bibliografice care nu pot fi procurate si site-uri de Internet care ori nu pot fi accesate, ori nu contin nimic, ori sunt depasite.
Oricum, rezultatul acestei harababuri, mai mult sau mai putin organizata din desfasurarea concursului pentru postul de director general al ANDIPRZM, se va vedea in zilele de 27 si 28 iulie, cand acesta va avea loc efectiv.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă