8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPolitica bugetara austera devine istorie

Politica bugetara austera devine istorie

Romania intentioneaza sa stabileasca pentru anul viitor un obiectiv de 2% din PIB pentru deficitul bugetar, pentru a majora investitiile in infrastructura, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Ministrul Finantelor a afirmat ca va propune Guvernului aceasta tinta de deficit buge-tar in cursul lunii august.

Acest nivel este cu mult peste recomandarile Fondului Monetar International si demonstreaza ca Guvernul se concentreaza asupra imbunatatirii infrastructurii si mai putin asupra combaterii inflatiei printr-o politica bugetara austera. “Vrem un deficit de circa 2% din PIB. Am pierdut cel putin un an in initierea proiectelor de infrastructura, pe fondul constrangerilor bugetare din anul 2005, ceea ce a determinat probleme importante referitoare la absorbtia fondurilor europene”, a spus ministrul Finantelor.
Executivul a majorat recent la 2,5% din PIB obiectivul privind deficitul bugetar din acest an, de la nivelul anterior de 0,9%.
Vladescu a aratat ca va face eforturi pentru a se asigura ca majorarea obiectivului de deficit bugetar in acest an nu va alimenta inflatia si a amintit ca nivelul de 2,5% a fost analizat impreuna cu Banca Nationala a Romaniei (BNR). Ministrul Finantelor anticipeaza ca rata inflatiei va fi de 6,5% in acest an, in scadere fata de estimarile anterioare, care plasau inflatia la 6,8%.
Inflatia consemnata in luna iulie comparativ cu iulie 2005 a fost de 7,1%, iar BNR tinteste o rata a inflatiei in intervalul 4-6%. “Suntem foarte constienti de riscurile inflationiste determinate de tinta de de-ficit bugetar… BNR accepta faptul ca putem atenua aceste riscuri. Trebuie sa-i convingem ca putem gasi echilibrul potrivit si se pare ca ne-am inteles”, a precizat Vladescu.
Ministrul Finantelor a subliniat importanta modului in care vor fi cheltuite fondurile suplimentare. El a precizat ca sumele nu vor fi alocate pentru plata salariilor sau pentru acoperirea altor cheltuieli sociale.

Adoptarea monedei euro, dupa 2011-2012

In acelasi timp, Romania isi va adapta strategia de adoptare a monedei unice europene in functie de nevoia de finantare a infrastructurii si nu va incerca sa obtina o reducere rapida a inflatiei pentru a indeplini criteriile de aderare la zona euro. “Aderarea la zona euro este o prioritate dar… nu vom grabi acest proces… Convergenta reala este mai importanta in primii ani dupa aderare”, apreciaza Vladescu, adaugand ca Romania ar putea adopta moneda euro dupa 2011-2012.

O piata secundara lichida, in 2-3 ani

El a mai aratat ca un deficit bugetar de 2% din PIB anul viitor creeaza posibilitatea de lansare a unor emisiuni de titluri de stat. In acest an statul nu a vandut astfel de titluri, desi a acordat strainilor acces pe piata la inceputul anului.
Piata obligatiunilor din Romania nu este inca foarte dezvoltata, iar multi investitori straini sunt interesati de noi emisiuni, intrucat ar putea obtine castiguri din diferenta dintre dobanda din Romania si nivelurile din UE.
Vladescu a mai spus ca o piata secundara lichida ar putea sa apara in 2-3 ani, dar a adaugat ca licitatiile pentru vanzarea de obligatiuni de stat programate pentru acest an vor fi anulate. “In contextul unor venituri peste asteptari, nu suntem in ipostaza de a emite nici un fel de instrumente. Sper sa emitem certificate de trezorerie in acest an. Presupun ca vor exista emisiuni de obligatiuni de stat anul viitor”, a precizat Vladescu.

Leul s-ar putea aprecia

Vladescu a mai precizat ca leul s-ar putea aprecia anul viitor, in conditiile in care investitorii pariaza pe o crestere economica importanta dupa aderarea la UE, insotita de intrari de fonduri europene si investitii straine directe. Erste Bank va plati in euro suma de 3,75 miliarde de euro pentru preluarea BCR, iar tranzactia va avea un impact limitat asupra leului, a mai adaugat Vladescu.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă