10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024

Pilonul II ia startul

» Din luna aprilie vor incepe autorizarea si avizarea administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat.

» Primele contributii la aceste fonduri ar putea fi colectate din trimestrul IV al acestui an sau din ianuarie 2008.

 

Primele contributii la sistemul de pensii obligatorii administrate private (Pilonul II) vor fi colectate la sfarsitul acestui an sau, cel mai tarziu, la inceputul lui 2008, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Totalul contributiilor la fondurile de pensii administrate privat va fi anul viitor de 510 milioane de lei, ceea ce va reprezenta 0,14% din PIB. Aproape 2,4 milioane de tineri cu varste pana in 35 de ani vor contribui obligatoriu la acest sistem. Potrivit estimarilor, in anul 2011, la fondurile de pensii obligatorii administrate privat vor participa 3,43 milioane de persoane, cu un total al contributiilor de 2,32 miliarde de lei, a afirmat ministrul Gheorghe Barbu.

Incepe autorizarea operatorilor
Faza de autorizare si avizare a administratorilor fondurilor de pensii, agentiilor de marketing, depozitarilor si auditorilor va incepe la 10 aprilie si va dura cel putin trei luni.
"Aceasta etapa va avea patru faze, precum autorizarea de constituire a societatii, autorizarea administratorilor, a prospectelor de pensii si autorizarea fondului", a afirmat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Angajatii vor putea alege un fond de pensii administrat privat in perioada august-noiembrie, iar in decembrie vor fi notificati si repartizati, in mod aleatoriu, cei care nu si-au exprimat aceasta optiune.

Colectarea contributiilor
CSSPP va derula o campanie de informare a populatiei, pentru care are alocat un buget de un milion de dolari. Banii provin dintr-un imprumut acordat de Banca Mondiala, pe baza unui proiect al Ministerului Muncii. "Sistemul de pensii obligatorii va demara cu o contributie de 2%, care nu implica costuri suplimentare pentru angajati, intrucat se scade din procentul de 9,5% platit pentru pensia de stat. Contributia va creste cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, astfel incat sa ajunga in opt ani la o cota de 6%", a spus Barbu.
Ministerul Finantelor Publice deruleaza, in prezent, o activitate de imbunatatire a procesului de colectare de date si transfer de informatii despre contribuabilii la sistemul de pensii catre Casa Nationala de Pensii, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Vladescu. Acesta a aratat ca sistemul de transmitere a datelor va fi functional pana la inceperea colectarii de contributii. Atat ministrul Gheorghe Barbu, cat si presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, au declarat ca nu vor fi de acord cu inceperea colectarii contributiilor decat in momentul in care sistemul informatic de transfer al banilor va fi functional.
Modalitatea de plata a pensiilor administrate privat va fi reglementata printr-o lege speciala, care va fi elaborata in urmatorii trei ani.

Costurile sistemului
Costurile de implementare a Pilonului II se ridica la aproximativ 2 miliarde de euro in urmatorii 5-7 ani, in functie de viteza in care va functiona acest sistem, a declarat ministrul de Finante. Potrivit acestuia, costurile anuale se vor ridica la circa 400 milioane de euro, ceea ce va reprezenta un deficit de 0,2-0,3% din Produsul Intern Brut (PIB).

"Cei care vor contribui la cele trei sisteme vor putea avea o pensie mai mare chiar decat ultimul salariu."
Mihai Seitan, presedinte CNPAS

Nemultumiri
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis Guvernului o solicitare de modificare a legislatiei privind sistemul de pensii obligatorii administrate privat, asa-numitul Pilon II. Asociatia avertizeaza autoritatile ca, in conditiile in care nu vor fi operate modificari asupra legislatiei, este posibil ca "numarul societatilor de renume interesate de administrarea fondurilor de pensii private sa scada considerabil". APAPR a identificat, in Legea 23/2007, care modifica si completeaza Legea 411/2004, cinci elemente "care compromit functionalitatea sistemului de pensii private".

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă