Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pietele energetice, deschise doar pe hartie

» Consumatorilor industriali noua situatie le-ar putea aduce o factura energetica mai mica.» Consumatorii industriali sunt amagiti ca vor negocia cu cineva obtinerea unor tarife mai mici.» In Romania sunt ...

Share

Adrian Stoica 0 comentarii

02.07.2007 - 00:00

» Consumatorilor industriali noua situatie le-ar putea aduce o factura energetica mai mica.
» Consumatorii industriali sunt amagiti ca vor negocia cu cineva obtinerea unor tarife mai mici.
» In Romania sunt inregistrati opt milioane de consumatori casnici de energie electrica si 2,2 milioane de gaze.


De la data de 1 iulie, pietele de energie electrica si gaze naturale vor fi liberalizate complet. Guvernul reuseste astfel sa mai bifeze un punct de pe lista angajamentelor asumate in cadrul negocierilor de aderare la UE si ne spune ca din acest moment toti consumatorii, fie ei industriali sau casnici, isi pot negocia cu furnizorii tarifele la energie si gaze. Un anunt care te face sa te gandesti ca, daca esti un abil negociator, vei putea obtine un pret al energiei electrice mai bun decat vecinul tau de apartament. Realitatea de dupa 1 iulie ne va demonstra ca nu este asa, iar consumatorii casnici vor ramane inca mult timp clientii fideli ai celor de la Electrica sau ai societatilor desprinse din ea. Deschiderea va fi de 100% doar pe hartie pentru ca reglementarile sunt incomplete, recunosc, abia soptit, autoritatile.

Eu cu cine negociez?
Simplu, cu nimeni. Daca pentru multi dintre consumatorii industriali deschiderea pietei gazelor si a energiei electrice va insemna o reducere a facturii energetice, avand in vedere ca pe cele doua piete exista aproape 150 de furnizori licentiati cu care vor putea negocia, pentru consumatorii casnici lucrurile stau putin altfel. In primul rand, procedura de schimbare a furnizorilor in cazul energiei electrice, asa cum este ea gandita de ANRE, se adreseaza exclusiv consumatorilor industriali, ea neputand fi aplicata si celor casnici, afirma surse de pe piata energiei. Pe de alta parte, reglementarile spun ca, pentru a putea avea posibilitatea sa-si negocieze tariful la energie, doritorul trebuie sa aiba un contor electronic cu inregistrare orara a consumului. Evident ca acasa nu are nimeni asa ceva, iar situatia nu se va schimba, cu siguranta, de la 1 iulie. Un alt aspect care nu poate fi neglijat este si comportamentul furnizorilor. Pentru acestia vor fi mult mai atractivi consumatorii industriali, iar din partea acestora vor fi asaltati cu solicitari de negocieri a cantitatilor livrate si, evident, a tarifelor. Decat sa vanda putin unui numar foarte mare, adica la opt milioane de consumatori casnici de energie electrica si la 2,2 milioane de consumatori casnici de gaze naturale, orice calcul de rentabilitate i-ar demonstra ca negocierile cu "industriali" sunt mai avantajoase.

Asteptam oferte
Pe de alta parte, termenul de negociere in cazul consumatorilor casnici este impropriu pentru ca ei nu vor negocia niciodata cu nimeni. Singura lor optiune este ca pe piata sa apara, la un moment dat, mai multe oferte de tarife venite din partea furnizorilor, dupa modelul celor existente in cazul telefoniei fixe.

Ce spune ANRE
Toti consumatorii vor beneficia de dreptul de a negocia direct cu furnizorii de utilitati nu doar pretul, ci si modalitatea de plata, calitatea serviciului de furnizare si cosul de energie si se vor putea asocia cu alti consumatori pentru a incheia contracte. O posibilitate pe care insa nu o vor avea la indemana decat consumatorii industriali.


O data cu schimbarea furnizorului de energie, consumatorul va trebui sa anunte furnizorul actual si sa achite toate facturile emise de acesta inainte de a incheia un nou contract. Totodata, orice consumator casnic care intentioneaza sa aleaga alt furnizor, dar nu reuseste sa gaseasca o oferta convenabila sau nu va dori sa utilizeze dreptul de a negocia direct cu un furnizor va continua sa fie clientul furnizorului sau actual, care este obligat sa continue asigurarea acestor servicii. Pentru schimbarea furnizorului de energie sau gaze consumatorul casnic nu va trebui sa plateasca nici o suma de bani. In acelasi timp, ANRE va pastra tarifele reglementate pentru serviciile de transport, distributie si de sistem, iar pentru consumatorii finali tarifele vor ramane reglementate pana la 31 decembrie 2007.

Citește totul despre:

Comentarii