13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiesele auto care omoara: zeci de accidente cauzate de componente contrafacute

Piesele auto care omoara: zeci de accidente cauzate de componente contrafacute

Piesele auto contrafacute, in majoritatea lor in China, Bulgaria si Turcia, mananca anual 10% din cifra de afaceri a Dacia-Renault. Folosirea pieselor contrafacute a fost cauza a 10 accidente grave in ultima perioada, afirma oficialii Dacia-Renault.

Contrafacerea pieselor de schimb destinate automobilelor Dacia-Renault aduce pierderi anuale cuprinse intre 5 si 15 milioane de euro,  respectiv 10% din valoarea pietei pieselor de schimb Dacia-Renault, a declarat ieri Jean Francois Martin, director de calitate al grupului. Dincolo de pierderile financiare, soferii se supun unor adevarate pericole. "Va pot spune zece cazuri de accidente grave care au fost cauzate de piesele contrafacute." Originea acestora iese la iveala in cazul existentei unor litigii, cand se fac dosarele penale si cand se vede daca aceste accidente nu au fost cauzate cumva de piesele contrafacute.

Frane cu 30% mai putin eficiente
Un studiu facut de institutul independent pentru teste auto UTAC a aratat ca distanta de franare a unui autovehicul Logan care are o viteza de 130 kilometri la ora anterior franarii creste cu 30 de metri, de la 80 la 110 metri, daca sunt folosite placutele de frana contrafacute. In plus, sistemul ABS nu a functionat la automobilul cu placute falsificate. Explicatia diferentelor sta in materialele folosite la fabricatie. "Placutele contrafacute au in componenta azbest in loc de materiale antifrictiune de calitate. Este ineficient, dar si poluant, folosirea azbestului fiind interzisa la piesele de schimb", a spus Martin. Chiar daca nu afecteaza siguranta circulatiei, filtrele de ulei "made in China" dau dureri de cap soferilor. "Aceste filtre au o capacitate de retinere de patru ori mai mica a particulelor", a spus oficialul. Potrivit lui, cele mai frecvente falsuri sunt intalnite la sistemele de franare, directie, filtrare ale autovehiculelor. Oficialii Renault au aratat ieri presei si o bara fata de protectie de Logan, fabricata in China, care s-a facut tandari la prima lovitura a unui ciocan, spre deosebire de o alta originala, care a ramas intacta la numeroase lovituri aplicate cu aceeasi unealta. Potrivit lui Jean Francois Martin,  cel mai frecvent piesele contrafacute vin din China, Bulgaria si Turcia.

Piesele contrafacute, greu de recunoscut
Cum pot fi recunoscute piesele false? Oficialii Dacia-Renault nu au putut indica semne precise pe baza carora sa fie facuta diferenta. Aceasta, deoarece falsificatorii aplica pe piese inclusiv holograme, iar pe piese este marcata inscriptia "piesa de schimb originala". Singurul indiciu care ar putea ghida cumparatorii este variatia mare a culorilor pe ambalajele aceluiasi produs, iar hologramele sunt prost realizate. In plus, zona alba de pe traditionala sigla sub forma de romb a Renault apare uneori in partea de jos, si nu doar in partea superioara a rombului, ca in reprezentarea originala. Potrivit acestei companii, numai in luna septembrie 2008 au fost confiscate 15.000 seturi de placute de frana contrafacute in Portul Constanta. Au mai fost confiscate si distruse zeci de mii de oglinzi retrovizoare, mii de pivoti, precum si 90.000 de ambalaje.  

INCOGNITO

Ancheta RL

Pe 22 septembrie 2008, Romania libera a publicat articolul "Traficantii de piese auto noi pentru Logan", in care a ridicat problema pieselor de Dacia vandute la jumatate de pret si care au invadat piata autohtona. Reporterii incognito au descoperit mai multe filiere de traficanti care activau in targurile auto si comunele din jurul Mioveniului. Jurnalistii au identificat un fost angajat al uzinelor Dacia-Renault care amenajase in propria curte un depozit la fel de bine dotat ca un magazin serios de componente pentru autoturisme. Traficantul ne-a asigurat ca detine atat piese contrafacute pentru Logan, cat si dintre cele originale. "80% am numai marfa de origine Dacia", s-a laudat atunci argeseanul.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă