16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata de soft pentru afaceri si-a redus dramatic cresterea

Piata de soft pentru afaceri si-a redus dramatic cresterea

Piata romaneasca de aplicatii software pentru afaceri a crescut anul trecut cu doar 25,9%, dupa ce in anul precedent volumul incasarilor din domeniu aproape ca se dublase – arata un studiu recent realizat de compania de consultanta IDC. Astfel, incasarile totale din vanzarea de licente si servicii de mentenanta s-au ridicat, in 2004, la 35,4 milioane de dolari. Potrivit rezultatelor cercetarii respective, aceasta scadere dramatica a ritmului de crestere este cauzata, in principal, de reducerea numarului de mari proiecte ce au fost demarate anul trecut. Insa, chiar si pentru anul in curs, analistii de la IDC nu prevad o crestere in domeniu mai mare de 25%, iar pentru 2006 sperantele merg doar pana la 20%, baza acestor asteptari fiind data de consideratia ca economia romaneasca mai are, totusi, mult loc de crestere.
Sectorul utilitatilor a investit cel mai mult in solutii EAS, rezultatul fiind dat de finalizarea marilor contracte de privatizare, cum a fost cazul preluarii Petrom de catre firma austriaca OMV. Pe locul doi s-a situat sectorul retail, alimentat de inaugurarea de noi magazine de tip hypermarket, iar pe locul trei, respectiv patru, s-au situat telecomunicatiile si producatorii de bunuri de larg consum. Impreuna, aceste patru sectoare au generat aproximativ 66% din veniturile realizate de piata de soft pentru afaceri din Romania. “Dupa standardele Europei Centrale, piata romaneasca de EAS este relativ mica – a declarat Laurentiu Popescu, directorul filialei locale a IDC. Insa toate aceste sectoare economice cunosc o perioada de inflorire determinata de un mix de crestere economica si majorare a salariilor reale”.
In ceea ce priveste topul firmelor de pe piata romaneasca de EAS, primele trei pozitii sunt ocupate in ordine de SAP, SIVECO si Oracle, aceste trei firme controland, impreuna, aproape 60% din totalul pietei.
In topul celor mai bine vandute solutii software, pe primul loc, cu peste 57% din veniturile pietei, adica circa 20 milioane de dolari, s-au situat solutiile pentru managementul resurselor companiei (ERM), urmate de solutiile realizate pentru gestionarea lantului de furnizori ai companiei (SCM), care au reprezentat doar 17,2% din incasarile totale ale pietei. Pe locul trei s-au situat aplicatiile pentru controlul operatiunilor si productiei (OMA).

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă