11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata creantelor are un potential de miliarde de euro

Piata creantelor are un potential de miliarde de euro

Piata romaneasca a creantelor valoreaza miliarde de euro. O parte consistenta din acesti bani poate intra in conturile firmelor de recuperatori, sub forma unor comisioane/onorarii, dar cea mai mare parte se poate intoarce la stat si la creditorii privati. Firmele de recuperatori au fost angajate pana acum mai mult de societatile private. Insa, in ultima vreme serviciile prestate de ele au inceput sa faca cu ochiul si institutiilor publice sau societatilor comerciale cu capital majoritar de stat care nu reusesc de ani de zile sa castige lupta cu datornicii.

Externalizarea executarilor silite

Societatea Romana de Televiziune si-a angajat deja recuperatori pentru taxa TV. Indatorata pana peste cap la Termoelectrica, Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice Bucuresti i-a urmat exemplul, cumparand creantele rau-platnicilor de la asociatiile de proprietari si pregatindu-se acum sa le incredinteze “portareilor” care, in ultima instanta, vor vinde apartamentele datornicilor. Pentru a scoate profit din datoriile RADET se lupta in prezent sase firme de recuperatori, din toata tara.
Piata datoriilor catre stat este una extrem de atractiva pentru recuperatorii privati, cu conditia ca acestia sa fie angajati prin contracte pentru a actiona pe ea. Prin juristii proprii, autoritatile nu au reusit sa faca mare lucru; restantele catre bugete au scazut cu taraita, iar blocajul economic s-a accentuat. In statisticile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) figureaza debite uriase, de circa 4,3 miliarde de euro (mai mult decat s-a incasat din privatizarea BCR), impartite frateste intre “mamutii” statului si societatile mici si mijlocii.
La finele anului trecut, ANAF a anuntat ca ar putea externaliza activitatea de recuperare a debitelor persoanelor fizice care practica activitati independente, in vederea cresterii incasarilor bugetare. “Vom organiza licitatie, iar societatile castigatoare vor primi un comision de 3-4-5% din suma recuperata”, spunea vicepresedintele ANAF, Daniel Chitoiu. De cealalta parte, recuperatorii privati abia asteapta sa se implice in colectarea creantelor bugetare. Ina Moldoveanu, CEO la Urban&Asociatii, a declarat ca societatea pe care o reprezinta este “un partener cum nu se poate mai nimerit sa procedeze la colectarea creantelor bugetare si taxelor locale”, deoarece poate sa gestioneze volume foarte mari de debitori, avand in prezent 1,3 milioane de restantieri in urmarire. Ca si alte societati specializate in recuperari de creante si aceasta firma si-a exprimat disponibilitatea de a contribui la stingerea debitelor bugetare. “In mod sigur rezultatele vor fi mult mai bune decat cele din actualul sistem utilizat”, a mai spus Moldoveanu.

Ce patesc rau-platnicii?

Pe piata recuperarii de creante tonul a fost dat de societatile private. Bancile si companiile de telefonie mobila s-au numarat printre primii clienti grasi ai firmelor de recuperatori si ai cabinetelor de avocatura specializate. Acestea percep comisioane cuprinse intre 2 si 35% din creantele recuperate. Debitorii nu scapa de recuperatori, care pot sa-i urmareasca in justitie pana isi achita datoriile si penalitatile.
Rau-platnicii primesc telefoane si scrisori de la recuperatorii privati, acestia cerindu-le sa-si plateasca datoriile sau sa returneze bunul pe care nu-l pot achita. “Naravasii care se lasa greu convinsi sunt vizitati chiar la domiciliu de recuperatori, pentru discutii fata in fata. Fata de recuperatorii de bani din lumea interlopa, noi suntem civilizati si nu recurgm la metode traumatizante pentru datornic”, a declarat Cornel Ilie, avocat specializat in creante comerciale. El a aratat ca unele dintre cele mai dificile cazuri sunt acelea in care restantierii la credite nu pot fi gasiti (situatie in care recuperatorii apeleaza la detectivi) sau cand ei nu sunt solvabili (nu pot fi executati). In cazul in care datornicii nu platesc, ei sunt chemati in judecata.

Bursa a creantelor

O firma specializata in recuperari a dezvoltat un serviciu de tranzactionare online, in timp real, a creantelor pe Bursa Nationala a Creantelor. “Bursa Creantelor va functiona dupa principiile oricarei Burse, adica vom avea membri si vizitatori. Se va putea inscrie in calitate de membru orice persoana fizica/juridica care doreste cumpararea unor creante. Conditiile vor fi ca o persoana care doreste sa vanda o creanta sa prezinte companiei noastre documentele care atesta ca este proprietarul unei creante”, a declarat Ina Moldoveanu. Pe Bursa, tranzactiile se vor derula liber, insa cu obligatia completarii unei declaratii conform careia orice tranzactie se va comunica ANAF, pentru contorizarea transferurilor financiare si pentru plata impozitelor.

Din “meniul” recuperatorilor

Creditele neplatite pentru electrocasnice
Creditele restante pentru locuinte
Datoriile la intretinere
Facturile neachitate pentru telefonul mobil
Taxa radio-tv
Datoriile unei firme catre alta firma
Datoriile persoanelor fizice catre firmele de apometre si repartitoare de caldura.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă