Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

PHARE 2006, 439 milioane de euro

Programul PHARE este un instrument de preaderare conceput initial pentru a sprijini Polonia si Ungaria in evolutia catre economia de piata; ulterior, acest instrument a ajutat si celelalte tari. PHARE a fost elaborat in 1998 si lansat in 1990. In ...

Share

Camelia Popa 0 comentarii

27.10.2005 - 00:00
Programul PHARE este un instrument de preaderare conceput initial pentru a sprijini Polonia si Ungaria in evolutia catre economia de piata; ulterior, acest instrument a ajutat si celelalte tari. PHARE a fost elaborat in 1998 si lansat in 1990. In 1996, programul devenise principalul instrument de asistenta financiara si tehnica pentru 13 tari din Europa Centrala si de Est, ajutate astfel sa-si alinieze activitatile industriale si infrastructura de baza standardelor UE. Romania beneficiaza de asistenta PHARE din anul 1991 si a primit pana in prezent 1,2 miliarde de euro, fonduri nerambursabile.
Comitetul de Gestiune PHARE al Comisiei Europene a aprobat la Bruxelles, in data de 14 octombrie, proiectele PHARE propuse de Ministerul Finantelor Publice pentru programul PHARE 2005, prin care se acorda Romaniei 396,9 milioane euro asistenta financiara nerambursabila.
Comisia Europeana a aprobat, de asemenea, alocarea suplimentara a 24,6 milioane euro in vederea sprijinirii unor masuri specifice de reabilitare a infrastructurii afectate de inundatiile care au avut loc in Romania in vara acestui an si de prevenire a efectelor unor astfel de evenimente. Propunerea financiara PHARE 2005 a fost elaborata de Comisia Europeana in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice (Coordonator National al Asistentei Financiare Nerambursabile), pe baza documentelor tehnice propuse de Romania. Propunerea financiara mentioneaza, de asemenea, bugetul indicativ prevazut pentru ultimul exercitiu de programare PHARE 2006, care este de aproximativ 439 milioane euro.
Prin intermediul programului PHARE 2005 continua sustinerea financiara a strategiilor pentru cele opt sectoare incluse in abordarea multianuala 2004-2006 (reforma administratiei publice, reforma sistemului judiciar, problema minoritatilor, agricultura, protectia mediului, managementul frontierelor, finante publice si coeziune economica si sociala).
Memorandumul de finantare PHARE National 2005 va fi semnat de catre reprezentantul abilitat al Guvernului Romaniei si reprezentatul Comisiei Europene in perioada imediat urmatoare.
Fiind cel mai vechi program de asistenta europeana din Romania, PHARE este si cel mai bine cunoscut. Drept urmare, si absorbtia fondurilor alocate prin acest program este cea mai buna. Potrivit directorului de cercetare Sorin Ionita, de la Societatea Academica Romana, gradul de absorbtie a fondurilor PHARE este de aproape 98%.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...