22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetrom si Romgaz obligate sa creasca productia de gaze

Petrom si Romgaz obligate sa creasca productia de gaze

Cresterea productiei interne de gaze la Petrom si Romgaz reprezinta una dintre solutiile anuntate de ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, pentru depasirea unor eventuale situatii de criza pe plan international.
Avand in vedere perioada de iarna care ne asteapta, Seres a solicitat reprezentantilor Petrom si Romgaz, in cadrul intalnirii cu principalii producatori si distribuitori de gaze naturale, sa inventarieze, in termen de 48 de ore, cantitatile suplimentare pe care le-ar putea produce pentru perioada de iarna, in urmatoarele trei luni. Totodata, s-au discutat un plan de esalonare a livrarilor din zona inmagazinarilor si posibilitatea pastrarii unor rezerve operative astfel incat sa nu fie folosit la maximum ceea ce este inmagazinat in momentul de fata. Codrut Seres le-a recomandat distribuitorilor sa apeleze, daca este nevoie, la importuri proprii, astfel incat, atunci cand apare necesitatea suplimentarii cu gaze naturale din import, sa aiba la dispozitie solutii rapide.

Reducerea dependentei de gazele rusesti

Ministrul Economiei are in vedere reducerea dependentei Romaniei de gazele rusesti prin sustinerea proiectului de import gaze naturale din Marea Nordului prin interconectare cu Ungaria. Ministrul a anuntat ca pentru finalizarea cat mai rapida a conductei, in baza unui acord comercial, va fi semnat un protocol intre distribuitori, Romgaz si firma ungara Mol. Un alt proiect luat in calcul in intalnirea dintre ministrul Seres si principalii actori din domeniul gazelor naturale a fost cel de inmagazinare a intregii cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra pe platformele Petrom si gasirea unor consumatori in zona Dobrogei, zona de operare a Distrigaz Sud. Scopul tuturor acestor solutii este asigurarea permanenta a surselor de aprovizionare cu cantitatile de gaze naturale necesare consumatorilor din Romania.

Plan pentru folosirea rezervelor

La intalnire a mai fost discutat si un plan de esalonari a livrarilor din zona inmagazinarii unor rezerve operative, astfel incat sa nu fie folosit la maximum ceea ce este inmagazinat. “I-am rugat pe reprezentantii Distrigaz Sud sa solicite Gaz de France, detinatorul a 51 la suta din actiuni, sa ne sustina in discutiile cu Gazprom, astfel incat atunci cand va fi necesar sa suplimentam cantitatile de gaze naturale din import sa existe posibilitatea unor manevre rapide”, a afirmat oficialul MEC.
In ceea ce priveste reducerea din zilele trecute a distributiei de gaze din import, ministrul Ioan Codrut Seres a declarat ca situatia reintra in normal. “Consumatorii de gaze naturale din Romania nu au fost afectati de scaderea presiunii gazelor de import”, a precizat oficialul MEC. In data de 3 ianuarie 2006, distributia gazelor la Isaccea, unul dintre punctele de import din Ucraina, a revenit la normal, presiunea gazelor fiind in continua crestere. Se asteapta ca in urmatoarele ore sa se stabilizeze situatia si la celalalt punct de import al gazelor naturale, Mediesul Auriu.

Juristii analizeaza contractul cu Winterschall

Ministrul Economiei si Comertului (MEC), Codrut Seres, a afirmat ca juristii abilitati analizeaza daca contractul incheiat de compania Winterschall, care are dreptul alaturi IMEX sa aduca gaze naturale din Rusia, de la Gazprom, in Romania, a fost incalcat. “Preocuparea noastra nu a fost deocamdata sa vedem daca a fost sau nu incalcat contractul, ci sa suplimentam cantitatea de gaze din partea inmagazinata, astfel incat sa nu existe dezechilibre in sistem”, a spus Seres.
Ministrul Economiei si Comertului a explicat ca exista mai multe contracte comerciale intre Winterschall, IMEX si o serie de companii precum Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Romgaz, Electrocentrale Bucuresti. “Nu avem un contract global al statului roman, ci mai multe contracte comerciale intre entitati juridice separate”, a spus Codrut Seres. Acesta a subliniat ca in contractul incheiat de Winterschall se stipuleaza ca presiunea de livrare a gazelor poate varia cu plus/minus 20 la suta fata de valoarea stabilita si ca in prezent se analizeaza daca aceste valori au fost sau nu depasite.

Romania doreste deblocarea rapida a proiectului NABUCCO

Romania doreste deblocarea rapida a proiectului NABUCCO privind transportul de gaze naturale din Marea Caspica si Orientul Mijlociu catre Europa, la care participa companii din Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, in scopul evitarii unor viitoare crize de felul celei actuale dintre Ucraina si Rusia. In februarie, la Ankara, se vor reuni ministrii roman, turc si egiptean de resort, pentru deblocarea acestui proiect, care avanseaza destul de lent, din pricina faptului ca sunt implicate in el cinci state. Investitia care-i revine Romaniei in acest proiect se ridica la circa 800 milioane de euro, vizand constructia pe teritoriul ei, pana in 2010, a unui tronson de gazoduct de 457 kilometri lungime.
NABUCCO va masura in total 2.841 kilometri si va avea o capacitate de transport de 30.000 milioane metri cubi de gaze naturale.

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă