22.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPescarii din Delta vor redeveni propriii lor stapani

Pescarii din Delta vor redeveni propriii lor stapani

Afirma dl Gheorghe Stefan, noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura

– Domnule presedinte, mai are “balta” peste?
– Romania are in acest domeniu un potential latent, care asteapta o valorificare mai eficienta. Dupa schimbarea regimului politic, acvacultura a avut de suferit ca urmare a regimului neclar de proprietate asupra capacitatilor de productie si a vidului de autoritate. Ca urmare, s-a redus permanent productia obtinuta in unitatile de acvacultura pe parcursul anilor '90. Trebuie remarcat ca productia din acvacultura a anului 2003 a coborat la jumatate fata de cea a anului 1995 si reprezinta mai putin de 20% din productia anului 1989. In schimb, s-a remarcat o crestere continua a importurilor, astfel incat, in 2003, acestea depaseau de aproape sase ori productia interna din acvacultura.
– Am constatat ca se gasesc foarte greu conserve de crap chinezesc. Nu mai exista aceasta specie?
– Exista! Insa, in ultimii ani, s-a redus cererea, deci si productia ce cuprinde chinezesti de cultura: amur – de la 191 tone in 2001 la 81 tone in 2003; novac – de la 2.215 tone in 2001 la 1.400 tone in 2003; sanger – de la 3.316 tone in 2001 la 1.970 tone in 2003. Mentionez o evolutie liniara a productiei de crap, in jur de 2.400 tone anual, si caras, in jur de 1.700 tone. Fapt imbucurator, a crescut productia de peste rapitor: stiuca – de la 15 tone in 2001 la 27 tone in 2003; somn – de la 8 tone in 2001 la 17 tone in 2003; salau – de la 36 tone in 2001 la 41 tone in 2003.
– Ce credeti ca trebuie facut pentru cresterea productiei?
– Pentru a monitoriza si incuraja dezvoltarea capacitatilor de acvacultura, Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, ca administrator din partea statului al resurselor acvatice vii, are obligatia de a licentia toti agentii economici care desfasoara activitati de acvacultura. Pana in prezent, au fost eliberate de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura un numar de 104 licente de acvacultura, din care 23 de pepiniere, 67 de crescatorii, 8 statii de reproducere artificiala si 6 pastravarii, cu o suprafata totala de 17.400 ha, din care helesteie 8.268 ha, iazuri 913 ha, pastravarii 20,5 ha si lacuri de acumulare 3.031,5 ha.
– Bine, acordati licente. Dar productia de peste?
– In scopul cresterii capacitatii de productie, autoritatea publica centrala, care raspunde de pescuit si acvacultura, urmeaza sa identifice terenuri, apartinand proprietatii publice sau private, care se preteaza pentru realizarea de amenajari piscicole. Vrem sa incurajam totodata introducerea in cultura a unor specii valoroase de pesti, scop in care se vor realiza amenajari piscicole specializate in reproducerea si cresterea unor astfel de specii. De asemenea, se va stimula realizarea unor amenajari specializate in reproducerea altor vietuitoare acvatice (broaste, raci, scoici).
– Nu am inteles problema speciilor valoroase…
– Este vorba de sturion, pastrav, lipan, coregon, lostrita, anghila, chefal, cambula. Dezvoltarea acvaculturii speciilor valoroase are un dublu rol. Pe de o parte, permite utilizarea amenajarilor piscicole pentru cresterea productiei destinate acoperirii cerintelor pietei pentru consumul intern si export. Pe de alta parte, permite reducerea presiunii asupra populatiilor de pesti din specii valoroase, din apele naturale. In scopul stimularii investitiilor in acest domeniu, trebuie intensificata informarea agentilor economici cu privire la posibilitatile de cofinantare a unor astfel de investitii. Este vorba de fondurile Programului SAPARD, accesibile pana la aderarea la Uniunea Europeana, si de fondurile pentru asistenta structurala, din Fondul European de Pescuit, estimate la 211 milioane de euro, ce urmeaza sa fie alocate Romaniei dupa aderare, in intervalul 2007-2013.
– Lamuriti-ma cum este cu “coada de peste” si cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana…
– Politica piscicola a Uniunii Europene considera ca organizatiile de producatori formeaza coloana vertebrala a organizarii comune a pietei de pescuit. Pentru respectarea programului de aderare, Romania trebuie sa-si armonizeze legislatia si structurile conform modelului acceptat in Uniunea Europeana. Plecand de la acest considerent, Legea nr. 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura, modificata si completata cu Legea nr. 113/2005, prevede: “Accesul la resursele acvatice vii, in vederea practicarii pescuitului in scop comercial, se atribuie in mod direct producatorilor/pescarilor, persoane fizice si/sau juridice, organizatiilor de producatori/pescari din domeniul pescuitului comercial, legal constituite si recunoscute pe baza criteriilor stabilite de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura.
– Concret.
– Pentru facilitarea accesului la resursele acvatice vii a fost elaborat proiectul de ordin privind practicarea pescuitului comercial in bazinele piscicole naturale, care urmeaza a fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial. Conform Legii 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la pescuit in bazinele piscicole naturale apartine statului si se atribuie de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura in calitate de administrator al resurselor acvatice vii. Accesul la resursele acvatice vii se face pe baza unei licente de pescuit, ca urmare a inscrierii ambarcatiunilor in Fisierul Navelor si Ambarcatiunilor de pescuit, precum si a autorizatiei de pescuit in scop comercial. Pentru a usura accesul la resursele acvatice vii, s-a prevazut, prin proiectul de ordin mentionat, ca eliberarea autorizatiilor si permiselor de pescuit comercial sa se faca de catre Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, respectiv Administratia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, in calitate de gestionari ai resurselor acvatice vii.
– Ati atins un punct nevralgic. Ce se va intampla cu pescarii din Delta? Vor fi, din nou, dati la o parte?
– Ca urmare a delegarii atributiilor privind gestionarea durabila a resurselor acvatice vii din perimetrul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, va fi incurajata si constituirea organizatiilor de producatori/pescari profesionisti, care vor beneficia de autorizatiile si permisele de pescuit comercial in conditiile legii.
La aceasta data, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, respectiv Administratia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” consiliaza pescarii profesionisti in vederea constituirii in organizatii de producatori/pescari.

Cele mai citite

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă