8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPentru marfuri de 14 miliarde, Romsilva a platit 91 miliarde lei

Pentru marfuri de 14 miliarde, Romsilva a platit 91 miliarde lei

Comisarii Garzii au stabilit ca pretul produselor achizitionate de Romsilva a fost mult umflat fata de valorile reale de pe piata. "400 de bucati cravate au fost achizitionate cu pretul de 60.000 lei pe bucata si au fost vandute cu 5.400.000 lei pe bucata. 400 bucati ace cravata au fost achizitionate la pretul de 10.500 lei pe bucata si au fost vandute cu 2.100.000 lei pe bucata. Mastile de gaze au fost achizitionate cu pretul de 1.500.000 lei pe bucata si revandute cu pretul de 4.950.000 lei pe bucata. Cizme cu bombeu metalic au fost achizitionate cu pretul de 260.000 lei pe bucata si au fost vandute cu 1.540.000 lei pe bucata”, se arata in raportul comisarilor Garzii.
Echiparea padurarilor dotati cu ace de cravata mai scumpe de 200 de ori decat valoarea reala a fost completata cu centuri de siguranta achizitionate de cele trei firme pentru 1.035.000 pe bucata si revandute pentru 4.400.000 lei, costume de fasonator (achizitionate la pretul de 3.329.000 lei si revandute Romsilva cu 15.400.000 lei), dar si cu 900 de revolvere bromate cu glont de cauciuc si gaz paralizant, pentru fiecare dintre ele platindu-se 14.700.000 lei in loc de 2.821.822 lei. Alti padurari au fost utilati cu revolvere nichelate achizitionate de generoasa RNP cu 14.900.000 lei pe bucata (ele valorand in realitate doar 3.135.357 lei exemplarul).
Cele trei firme in care Romsilva a pompat 91 de miliarde lei au avut in cursul anului 2004 statutul de microintreprinderi, ele platind statului sume nesemnificative in contul impozitelor. Ca lucrurile sa fie si mai incurcate, administratorii firmelor partenere de afaceri cu Romsilva au decis pe 17 decembrie (adica cand a fost clar ca se schimba, impreuna cu guvernarea, intreaga conducere a RNP) dizolvarea lor. Astfel, ele au scapat si de plata impozitului pe profit pe care ar fi trebuit sa-l achite in 2005. "Potrivit datelor pe care le detinem, toate societatile in cauza sunt controlate de numitul Florea Alfred (direct sau indirect, fiind administrator sau in relatii de rudenie cu administratorii celorlalte societati), iar practica infiintarii de microintreprinderi care ulterior sunt dizolvate este frecventa, respectivul cetatean inregistrand anterior situatii similare”, se arata in raportul Garzii Financiare.
Romsilva a pierdut si garantia de 12 luni pentru produsele respective (prevazuta in contractele de achizitie), societatile furnizoare fiind dizolvate. Garda a descoperit insa ca administratorii celor trei firme au derulat afaceri chiar si dupa data hotararii dizolvarii, veniturile realizate, in suma de 39 miliarde lei, fiind confiscate.
"La data incheierii contractelor cu Regia Nationala a Padurilor Romsilva, societatile comerciale nu prezentau garantiile necesare, in sensul ca cifra de afaceri raportata era nesemnificativa, si nu aveau angajat personal de specialitate care sa justifice implicarea in afacerile respective”, a fost concluzia comisarilor. Ca urmare a acestor constatari, Garda Financiara a informat Parchetul National Anticoruptie.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Măsurile PSD ajung să-i atragă pe maghiari la cumpărături în România

Datele Eurostat arată că România a ajuns din urmă Ungaria și Portugalia în privința PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de...

Celebra TikTokeriță Eva Evans a murit la doar 29 de ani

Eva Evans, celebra TikTokeriță și vedetă în ascensiune a scenei rețelelor de socializare, a murit tragic la vârsta de 29 de ani. Vestea a...

Caz controversat în Bulgaria. L-a demis pe ministrul de externe și a preluat el postul

Decizia premierului interimar bulgar, Dimităr Glavcev, de a demite ministrul de externe, Stefan Dimitrov, la doar două săptămâni de la numirea acestuia în post,...
Ultima oră
Pe aceeași temă