9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensiile vor fi majorate din cresterea PIB

Pensiile vor fi majorate din cresterea PIB

» Cresterea economica, estimata la peste 10% anul viitor, va avea cea mai mare contributie, de 1,1-1,2 miliarde de euro.
» In sfera veniturilor pentru care este datorat CAS nu vor fi introduse drepturile de proprietate intelectuala si dividende.
» Fostul ministru de Finante Ionut Popescu spune ca dupa majorarea pensiilor vor fi putini bani pentru investitii si sanatate.
guvernul nu va renunta la majorarea pensiilor cu 40% in 2008, iar Ministerul Economiei si Finantelor a realizat o proiectie financiara care arata ca bugetul poate acoperi suma necesara pentru anul viitor, de peste doua miliarde de euro, a afirmat luni seara intr-o conferinta de presa ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. "Astfel, pe ansamblul celor patru ani, pensiile se vor dubla, adica pensia din 2008 fata de cea din anul 2004 va fi de doua ori mai mare", a explicat acesta.

Calcule guvernamentale

Potrivit lui Vosganian, cresterea nominala a PIB, estimata la peste 10% anul viitor, va avea cea mai mare contributie, de 1,1-1,2 miliarde de euro, la acoperirea resurselor necesare, iar avansul numarului de salariati, estimat la minim 2%, si cresterea salariilor vor contribui cu circa 500 de milioane de euro. Ministrul a apreciat ca majorarea pensiilor presupune numai pentru anul viitor un efort bugetar de peste 2 miliarde de euro. Modificarile legislative din domeniul fiscal, prin care guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor, vor aduce venituri suplimentare de 300-400 de milioane de euro, iar sustenabilitatea masurii de majorare a pensiilor va fi asigurata si prin transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, de 400-500 de milioane de euro, a mentionat Vosganian. "Din analize s-a vazut ca pensionarii aloca majoritatea veniturilor pentru consum. Consideram ca este o masura morala sa le intoarcem impozitele indirecte platite la bugetul de stat, TVA si accize, pe care le estimam la 400-500 de milioane de euro", a explicat ministrul Economiei si Finantelor.

Drepturile de autor si dividendele, neatinse
Executivul nu va introduce in sfera veniturilor pentru care sunt datorate contributii de asigurari sociale sumele primite pentru drepturi de proprietate intelectuala si dividende, pentru a finanta majorarea pensiilor, insa limita de 75 milioane lei peste care nu se mai plateste CAS va fi eliminata. Aceste masuri nu vor determina o supraimpozitare a muncii, intrucat cota unica de impozitare va ramane la 16%, spune Varujan Vosganian. Ministrul Finantelor a apreciat ca o masura de "solidaritate" eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute, echivalentul a 75 de milioane de lei vechi, peste care nu mai sunt datorate contributii de asigurari sociale. Aceasta vizeaza doar 20-25.000 de salariati cu venituri foarte mari, a mai spus ministrul Economiei. Varujan Vosganian apreciaza ca masura nu va afecta stabilitatea macroeconomica, argumentand ca surplusul de bani care va ajunge in consum este marginal fata de cresterile de venituri de la alte categorii sociale, respectiv majorarile salariale sau transferurile muncitorilor romani din strainatate.  El considera ca o societate cu mari decalaje de venituri poate produce dezechilibre mai mari si ca o relativa omogenizare a veniturilor va ajuta economia romaneasca.

Risc de supraincalzire
In replica, senatorul PLD, fost ministru de Finante, Ionut Popescu a afirmat ca masura de majorare a pensiilor cu 40% in 2008 este una nerealista. "Pe mine nu m-au convins declaratiile lui Vosganian. Sigur, noi putem numara steagurile lui Pristanda – 2 la prefectura, 2 la scoala de fete… Totusi, din cresterea PIB, doar 30% ajung la buget si nu pot merge toti banii la pensii. Asta inseamna mai putini bani la investitii si sanatate", a spus ministrul. Fostul ministru de Finante a adaugat ca atat agentia de rating Fitch, cat si Uniunea Europeana au prevenit Romania ca majorarea pensiilor, in urmatorii doi ani, accentueaza riscurile de supraincalzire economica, de depreciere rapida a leului si de crestere a inflatiei. "Daca crestem economic cu 5%-6%, si vrem sa majoram pensiile cu 40%, avem o problema. Toata lumea trage de buget ca de un hoit. Bugetul nu este gonflabil, cat incasezi, atata trebuie sa cheltui", a mai spus Popescu.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă