8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensiile private sunt pe plus după cinci ani

Pensiile private sunt pe plus după cinci ani

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au generat, de la lansare şi până în prezent, respectiv în patru ani de activitate, un câştig net pentru participanţi de peste un miliard de lei.

 Câştigurile nete ale participanţilor la fondurile de pensii, calculate ca diferenţă între activele nete de la finele lunii martie şi valoarea contribuţiilor, au fost de aproximativ un miliard de lei, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).  „Per total, Pilonul II a ajuns la un câştig net pentru participanţi de peste un miliard de lei, adică o rată de profitabilitate de peste 16,1% relativ la contribuţiile virate, exclusiv în beneficiul celor peste 5,6 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”, a comentat Cornelia Coman, preşedintele APAPR, aceste evoluţii. De la lansare (luna mai 2008) şi până acum, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 12,2%.

În ceea ce priveşte fondurile facultative,  acestea au avut circa 10.000 de noi aderenţi în primele trei luni ale anului, numărul total ajungând la 270.000 de persoane. Contribuţiile virate în primul trimestru au crescut cu 14% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, activele totale administrate pe acest segment depăşind 483 de milioane de lei.

De la lansare (luna mai 2007) şi până în prezent (aproape 5 ani de funcţionare), randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private facultative a fost de 7,8%.

Cum a mers piaţa

Activele nete administrate de toate fondurile private la finalul lunii martie 2012: 7,75 miliarde lei, respectiv 1,27% din PIB.

Numărul total de participanţi la fonduri obligatorii la finalul lui martie 2012: 5,6 milioane, cu 6,3% peste nivelul din martie 2011 (87.000 noi participanţi în primele trei luni din an). Activele nete administrate de cele 9 fonduri de pensii obligatorii la finele lunii martie: 7,26 miliarde lei, în creştere cu 49% faţă de finele lunii martie 2011.

Contribuţile nete virate la toate fondurile de pensii obligatorii în T1: 568,9 milioane lei, cu 31,2% mai mult decât în T1 2011 (de la lansare până acum contribuţiile au cumulat 6,25 miliarde lei). Grad efectiv de colectare în T1 2012 şi T1 2011: 62%

Contribuţia medie pe participant la pensii obligatorii în T1 2012 – 55 de lei, cu 23% mai mult decât în T1 2011. Contribuţiile brute încasate de fondurile de pensii facultative în T1 2012: 30,5 milioane de lei, cu 13,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Număr total participanţi pensii facultative la finele lui martie – 270.000. Activele nete administrate de toate cele 11 fonduri de pensii facultative – 483 milioane lei.

Potenţial semnificativ

Randamentele oferite de pensiile private rămân în continuare în urma depozitelor bancare, în ciuda unei evoluţii pozitive, dar şi a scăderii dobânzilor oferite de bănci. Rata medie în cazul unui depozit pe 1 an în lei ajunge în prezent la 5,95%. Performanţa fondurilor de pensii este însă mult sub potenţial, dacă ne uităm la creşterea înregistrată pe bursă în primul trimestru din 2012. 

La BVB, indicii generali BET şi BET-C au revenit spectaculos în primul trimestru al anului, după o cădere în 2011. Din decembrie până în martie, indicele BET a urcat cu aproximativ 24%, în timp ce BET-C a înregistrat o creştere de 17,4% în primele trei luni ale anului. Dacă fondurile de pensii ar fi profitat de avansul puternic al BVB, creşterile de randament ar fi fost mult mai puternice. Portofoliul de investiţii în acţiuni al fondurilor este însă foarte redus. Conform celor mai recente date CSSPP, ponderea totală de acţiuni în activele fondurilor de pensii obligatorii a fost la finalul lunii februarie de 12,74%.  

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă