10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăParticipatii de maximum 5%

Participatii de maximum 5%

Capitalul social minim al burselor de marfuri va reprezenta echivalentul in lei a cel putin un milion de euro, iar actionarii vor fi numai persoane juridice, acestea avand posibilitatea sa detina, direct sau indirect, maximum 5% din drepturile de vot. Aceste prevederi sunt incluse in legea privind bursele de marfuri, aprobata de Parlament si trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei.
Bursele de marfuri vor putea sa administreze piete la disponibil, piete ale licitatiilor, piete mixte si piete ale creantelor, precum si orice alte tipuri de piete, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in legislatia specifica acestora.
Pe piata la disponibil se negociaza oferte si se efectueaza tranzactii pentru incheierea contracte-lor spot (la vedere) si forward (la termen), piata licitatiilor fiind organizata pentru vanzarea sau achizitia de marfuri, servicii sau lucrari ce necesita specificatii tehnice pentru a fi identificabile si vandabile.
Piata mixta este o piata la disponibil incipienta, fiind organizata ori de cate ori se urmareste trecerea unei marfi de pe piata licitatiilor pe cea la disponibil. Piata mixta va avea caracteristicile ambelor piete mentionate anterior.
Piata creantelor va fi destinata vanzarii sau achizitiei creantelor comerciale.

Avize necesare

La infiintare, bursele de marfuri vor solicita avizul prealabil si de oportunitate al Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), aceasta fiind autoritatea abilitata sa avizeze, sa supravegheze, sa controleze si sa sanctioneze aceasta categorie de burse. Regulamen-tele aferente burselor de marfuri vor trebui, de asemenea, sa fie avizate de catre Colegiul de Conducere al CCIR. Bursele de marfuri sunt organisme cu drept de auto-reglementare, constituite ca societati pe actiuni. Capitalul social va fi subscris si varsat integral la momentul infiintarii, iar actiunile vor fi nominative. Activitatea curenta de administrare a bursei de marfuri va fi asigurata de un consiliu de administratie ales de adunarea generala a actionarilor.

Obiectul vanzarilor

Potrivit proiectului de lege, actul constitutiv nu trebuie sa permita nici unui membru al consiliului de administratie sa detina participatii, de orice fel ar fi acestea, intr-o alta bursa de marfuri. Bursele de marfuri vor asigura membrilor si clientilor conditii centralizate de negociere pentru operatiuni de vanzare si cumparare la vedere ori la termen pe piata la disponibil avand ca obiect bunuri fungibile si mobile, precum si orice alte bunuri calificate de catre bursa de marfuri ca fiind tranzactionabile. Titluri reprezentative pe marfuri, de tipul recipisei de depozit, warantului si conosamentului vor face obiectul vanzarilor pe piata la disponibil.
Vanzarile si achizitiile de marfuri, servicii sau lucrari pe piata licitatiilor, cumpararile si vanzarile de creante comerciale pe piata creantelor, precum si vanzari si achizitii de marfuri si/sau produse pe o piata mixta vor fi derulate pe bursele de marfuri.
Pe piata la disponibil pot inregistra oferte actionarii si afiliatii, situatie valabila si pentru piata creantelor, si pentru cea mixta, unde apar in plus si clientii bursei.
In schimb, pe piata licitatiilor pot inregistra comenzi actionarii si afiliatii si orice persoane juridice/fizice sau alte entitati care au incheiat in prealabil un contract de prestari servicii cu bursa de marfuri.
Litigiile aparute in legatura cu modul de negociere a unei oferte sau cu un contract de bursa se vor solutiona de Camera arbitrala a bursei de marfuri, daca partile cad de acord. In caz contrar, compe-tenta de solutionare revine instantelor de drept comun. Pana la infiintarea Camerei arbitrale, liti-giile vor fi solutionate de Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă