8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOradenii platesc taxe pe cazanul de rachiu

Oradenii platesc taxe pe cazanul de rachiu

Taxele si impozitele obligatorii, pe care trebuie sa le plateasca un oradean, sunt in numar de trei. Pe urma, cei care desfasoara diferite activitati au si ei de achitat o serie de impozite si taxe, stabilite de alesii locali.
Conform unei hotarari a Consiliului Local, proprietarii de autohevicule lente, tractoare, buldozere etc. trebuie sa plateasca anual pana la 360.000 de lei. Totodata, alesii locali au pus o taxa si pentru proprietarii de gatere, combine agricole sau cazan de facut rachiu. Sumele in acest caz sunt cuprinse intre 50.000-80.000 de lei pe zi.
Nici cei care se decid sa-si uneasca destinele nu sunt scutiti de taxe. La Starea Civila, pentru oficierea unei casatorii trebuie platita o taxa de 50.000 de lei. Pentru recunoasterea unui copil din afara casatoriei trebuie platita – tot la Starea Civila – suma de 32.000 de lei. Pentru pasunat, taxele care trebuie platite anual se ridica pana la 440.000 de lei pentru bovine. Cele mai mici taxe in aceste cazuri sunt pentru ovine, contravaloarea ridicandu-se la cateva zeci de mii de lei.
Oradenii au de platit pe parcursul unui an trei taxe si impozite obligatorii. Ultimele sunt cele pe cladiri, care variaza in functie de marime si zona in care se afla, impozitul pe masina si cele pe terenuri. La impozitul pe cladiri, in Oradea, pentru un apartament de doua camere, situat intr-o zona buna, impozitul se ridica la circa 900.000 de lei/an. Plata se poate face trimestrial, putandu-se achita in patru rate.
De asemenea, pentru un autoturism Dacia, un oradean plateste aproximativ 250.000 de lei/an. In ceea ce priveste terenurile, taxele sunt impartite pe mai multe categorii. Pentru un teren intravilan pe care se construieste suma care trebuie achitata catre municipalitate este cuprinsa intre 1.400 si 5.800 de lei/mp/an. Oradenii care vor sa amenajeze imobile au si ei de platit o serie de taxe. Pentru eliberarea autorizatiei de constructie taxa este de 100.000 de lei, la care se adauga o serie de alte plati, care trebuie facute la bugetul local. Contravaloarea acestora difera in functie de tipul de constructie si de suprafata acesteia.
Totodata, pentru utilizarea domeniului public, alesii locali au hotarat sa puna o taxa cuprinsa intre 2.800 si 24.000 de lei/mp/zi. De asemenea, pentru amplasarea unor chioscuri demontabile pe domeniul public suma care trebuie achitata catre bugetul local este de 400.000 de lei/mp/zi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă