Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Oamenii de afaceri critica modalitatea de privatizare

Preconizata privatizare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) naste controverse. Mai bine zis, modul in care se va realiza acest proces. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca prevederile proiectului de lege referitoare la ...

Share

Rl online 0 comentarii

22.06.2005 - 00:00
Preconizata privatizare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) naste controverse. Mai bine zis, modul in care se va realiza acest proces. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca prevederile proiectului de lege referitoare la privatizarea BVB vor face cadou aceasta institutie unor firme private, respectiv societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF).
In opinia AOAR, care a emis un document de pozitie cu privire la modul in care se doreste a fi realizata privatizarea bursei, SSIF vor deveni proprietarele unei societati publice, la a carei creare nu au contribuit cu nimic. "AOAR considera ca proiectul de lege este menit a satisface "legal" interese private dezinteresate de importanta acestui mecanism esential pentru orice economie de piata si preocupate doar de propria prosperitate", se arata in documentul asociatiei.
Bursa de Valori Bucuresti este o institutie de utilitate publica si pana in prezent nu a platit impozite pe profit. Acum doi ani, incasarile din comisioane si taxe la BVB au depasit 105 miliarde lei, iar cheltuielile au fost de peste 49 miliarde lei. A rezultat astfel un profit neimpozabil de aproximativ 56 miliarde lei.
In prezent, exista in jur de 67 de SSIF care vor fi, potrivit proiectului de lege, viitoarele proprietare ale Bursei de Valori Bucuresti. Mai mult, aceste entitati vor ajunge sa detina si 75% din depozitarul central. Temerea oamenilor de afaceri este legata nu de transformarea bursei din institutie de interes public intr-o societate pe actiuni, ci de modul in care se preconizeaza a fi realizat acest proces si de urmarile posibile. Astfel, reprezentantii AOAR considera ca este posibil ca, dupa privatizare, sa se produca o concentrare a detinerilor, intrucat mai multi brokeri isi vor vinde participatia.
"AOAR considera ca Bursa este o institutie de maxima importanta pentru mediul de afaceri, motiv pentru care trebuie asigurata functionarea corecta, transparenta si eficienta a acesteia si dupa momentul transformarii ei in societate privata", se precizeaza in comunicatul Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...