12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO veche problema nerezolvata

O veche problema nerezolvata

De peste 10 ani, Bucurestiul duce lipsa unei infrastructuri de cazare pentru turistii cu venituri medii si mici. Multitudinea hotelurilor de una si doua stele, care impanzeau capitala inainte de 1989, au disparut, iar in locul acestora au aparut constructii ce adapostesc structuri de cazare de cel putin trei stele.
La ora actuala Bucurestiul are o capacitate totala de cazare de circa 7.200 de camere, repartizate pe circa 84 de hoteluri. Dintre acestea doar 1.200 de camere sunt de o stea si doua stele, respectiv opt hoteluri de doua stele si patru de o stea. Astfel, dintre cele de o stea putem cita: Carpati – 48 de camere, Cerna – 82 de camere, Marna – 44 de camere, iar dintre cele opt hoteluri clasificate la doua stele, mentionam: Triumf – 98 camere, Suite – 21 de camere, Hanul lui Manuc – 31 de camere si apartamente, Est – 63 de camere, Dacia – 40 de camere, Batistei – 29 de camere, Astoria – 167 de camere.
“Stam foarte prost pe segmentul de o stea si doua stele, unde cererea este destul de mare, iar Bucurestiul nu ofera prea multe solutii pentru acest segment de clienti, grupurile de turisti romani sau straini cu venituri mai modeste sau cei romani aflati in delegatie sau cu treaba prin oras”, este de parere presedintele comisiei de Incoming al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Gheorghe Fodoreanu.
“La ora actuala sunt opt hoteluri de doua stele si patru de o stea, cand ar putea fi dezvoltate mult mai multe facilitati de acest gen – a spus secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Mihai Rasnita. Noi nu avem in vedere nici segmentul turistilor tineri, in special studentii, sau conducatorii de tir-uri, care reprezinta un segment ce cauta astfel de facilitati de cazare.”
Hotelurile pot fi amplasate, potrivit specialistilor, atat la punctele de intrare in Bucuresti, spre Autostrada Bucuresti-Pitesti, Autostrada Soarelui sau viitoarea Autostrada Bucuresti-Brasov.
“Si in centru este nevoie de astfel de hoteluri, conditia este ca acestea sa nu fie plasate la strada pentru a nu afecta aspectul estetic al unor strazi cu istorie bogata precum Calea Victoriei”, a precizat Mihai Rasnita.
Bucurestiul nu sta bine nici la pensiuni sau hosteluri, Capitala avand doar doua vile, 26 de pensiuni, trei hosteluri si un hotel pentru tineret, potrivit informatiilor furnizate de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Din cele 7.200 de camere din Bucuresti, sunt circa 1.600 de camere de cinci stele – sapte hoteluri, 2.205 camere clasificate la patru stele – 22 hoteluri, in timp ce 41 de hoteluri sunt clasificate la trei stele, avand 2.157 de camere.
“Aceste hoteluri trebuie sa ofere conditii bune, asta este principala problema, camerele sa arate decent si sa lucreze in regim bed and breakfast”, a explicat secretarul general FIHR. Gheorghe Fodoreanu sustine ca aparitia mai multor hoteluri de doua, respectiv o stea ar putea duce la scaderea pretului camerelor de hotel din Romania in urma cresterii concurentei. La nivelul tarii sunt 4.226 de structuri turistice, din care circa 993 de hoteluri, opt de cinci stele, 67 de patru stele, 260 de trei stele, 446 – doua stele, respectiv 188 de o stea. Totalul capacitatii de cazare atinge 281.194 de locuri, circa 164.102 locuri fiind repartizate in hoteluri.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă