20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO manifestare anosta ce reflecta situatia din industria vacantelor romanesti

O manifestare anosta ce reflecta situatia din industria vacantelor romanesti


Din rau in mai rau, ar putea fi sloganul acestei editii a Targului International de Turism (TIF), a XIV-a editie, organizat la Romexpo. Daca pana acum de bine, de rau se organiza o deschidere oficiala, pentru a se sublinia, macar declarativ, importanta industriei vacantelor, de aceasta data, Romexpo a decis sa nu se mai faca, deoarece TIF nu face parte din targurile importante. In plus s-a adaugat boicotul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ai carei membri, nemultumiti de conditiile impuse de organizatori, au lipsit de la aceasta editie. Si, pentru ca “tabloul” sa fie complet, ieri, pana la ora pranzului, la TIF in pavilionul central nu se aflau decat cei cativa expozanti si presa.

Cei mai indarjiti contestatari au incalcat boicotul

Nu mica ne-a fost mirarea cand, chiar in mijlocul pavilionului central, am dat cu ochii de agentiile “Marshal” si “Happy Tour”. O prezenta cel putin bizara, dupa ce, in urma cu ceva timp, au anuntat ca nu vor participa la TIF, nemultumite de oferta Romexpo. De altfel, cele doua agentii sunt si cei mai mari contestatari ai manifestarii, “Marshal” nemaiparticipand de trei ani, iar “Happy Tour” de un an si jumatate. De asemenea, ne-a mirat fapul ca au expus impreuna, impartind acelasi stand si cu “Aerotravel”, toate cele trei fiind cunoscute ca fiind printre primele agentii de turism din Romania ca mari vanzatoare de bilete de avion. In schimb, s-a facut remarcata absenta firmelor de renume din domeniu cum ar fi: Touring, Paralela 45, Ali Baba, ONT, Visit Romania, Eximtur, care au fost consecvente deciziei de a nu participa la aceasta editie a targului de turism. Chiar si participanti agentii mari ca CMB TRAVEL sau J'Info Tours au reprosuri. Bunaoara, Carmen Pavel, directorul executiv al J'Info Tours, considera ca in Romania nu se justifica doua targuri de turism in acelasi an. “Eu personal cred ca protestul ANAT si al touroperatorilor a dat de gandit autoritatilor, care poate se vor implica mai mult in organizarea editiilor viitoare. Noi am propune ca aceasta editie de toamna sa se transforme intr-un work-shop pentru profesionistii din tara si de peste hotare”. Cristian Balcescu, directorul CMB TRAVEL, remarca, cu umor: “Nu putem fi nemti si nici nu avem vreo sansa. Insa noi ne prezentam la targ cu respect si din respect pentru turistul roman, ca sa ne evaluam si ca sa fim evaluati. Si poate, daca noi o sa fim nemti cu clientii nostri, poate si ei la randul lor or sa fie nemti cu noi”. La randul sau, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism, considera: “Targul International de Turism nu-si atinge scopul cu aceasta structura de participanti. Nu este o bursa la care sa ne intalnim noi intre noi si sa discutam, aici ar fi trebuit sa fie adus direct produsul”. Ca o concluzie, prima zi a fost un fiasco general, poate ca in week-end vor aparea si clientii. Pana atunci insa, pavilionul central al Romexpo va gazdui doar specialisti, studenti si presa de turism, monotonie sparta doar de ceterasii adusi la standul Maramuresului de agentia Mara Tour.

Preturile vacantelor de iarna se majoreaza cu 10-15%

Din putinele oferte prezente rezulta ca, fata de anul trecut, in Romania pretul vacantelor de iarna si al Revelionului 2005-2006 este mai mare cu 10-15%. Majorari importante se inregistreaza la Poiana Brasov si pe Valea Prahovei. Explicatia vanzatorilor: “Sunt destui snobi care cumpara aceste pachete si pentru care este important sa fie vazuti in aceste locuri, drept urmare, sa nu va mire daca in cel mult o luna toate biletele din Poiana si de la Sinaia vor fi vandute”.
O oferta mai accesibila este cea propusa de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Ei va propun o vacanta de Craciun in Bucovina la preturi ce variaza intre 200 euro/pers., la trei “margarete” sau 160 euro/pers. la doua “margarete”. Pachetele includ patru nopti de cazare, in perioada 23-27 decembrie, patru demipensiuni, pranz festiv de Craciun, o plimbare cu sania, colinde in localitatile: Manastirea Humorului, Sadova, Vama, Vatra Dornei, Vatra Moldovitei, Dragomirna, Pojorata si Ciocanesti.
Revelionul, in aceleasi locatii in perioada 30 decembrie-3 ianuarie costa 170 euro/pers. la trei “margarete” si 140 euro/pers. la pensiuni de doua “margarete”, vacanta care include patru nopti de cazare cu mic dejun, patru cine, masa de Revelion, dejun de Sfantul Vasile, o plimbare cu sania, obiceiuri de Anul Nou.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă