21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO mai buna coordonare intre legislatie si administrarea fiscala

O mai buna coordonare intre legislatie si administrarea fiscala

Interviu cu Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice
Preocuparea de a se promova oameni tineri in ministere se observa si in cadrul Ministerului Finantelor. Printre noii functionari carora li s-au incredintat importante responsabilitati se afla si secretarul de stat Catalin Doica.

– Sunteti cel mai tanar secretar de stat. Varsta poate fi un dezavantaj?
– Poate pentru unii sunt prea putini ani, poate pentru altii sunt prea multi. Daca as fi terminat facultatea in urma cu doi sau trei ani, ar fi fost cu certitudine prea putini, dar avand in vedere ca am terminat-o la 22 de ani, deci in urma cu zece ani, dimpotriva, cred ca sunt cam multisori. In mod cert, administratia romaneasca are nevoie de oameni tineri, dar cu experienta.
– Ati fost propulsat direct in Ministerul Finantelor in aceasta functie?
– Nu. Am inceput acum opt ani, ca simplu functionar jurist in cadrul ministerului si am ajuns director general adjunct al Directiei juridice. De-a lungul activitatii am detinut mai multe functii in sistemul public si o perioada am lucrat ca director in cadrul altor institutii publice, fiind detasat in Ministerul Finantelor. Si iata ca azi ma gasesc in actuala pozitie de secretar de stat.
– Cum vedeti colaborarea dintre ministrul liberal de Finante si secretarii de stat proveniti si din alte partide politice?
– Nu trebuie uitat ca ne aflam intr-o coalitie de partide care guverneaza tara. Colaboram in cadrul acesteia potrivit prioritatilor pe care ea si le-a stabilit si este evident ca pot exista diferente de opinii si dificultati de comunicare la un moment dat. In cazul de fata, ministrul Finantelor se dovedeste a fi un bun mediator si un conducator echilibrat in conlucrarea cu toti secretarii de stat, indiferent de partidul politic din care provin. Colaboram bine si o facem in interesul comunitatii pe care suntem pusi sa o servim.
– Care considerati ca este cea mai importanta activitate a departamentului pe care il coordonati?
– Pentru inceput as vrea sa precizez faptul ca atributiile mele principale tin de politicile si legislatia fiscala, inclusiv relatia cu partenerii de dialog social, patronate, sindicate, precum si sustinerea legislatiei in fata Parlamentului. In aceasta perioada de vacanta parlamentara, de exemplu, putem sa alocam mai mult timp altor activitati. Exista si o serie de atributii, multe dintre ele ce tin de coordonarea si conducerea unor comisii din cadrul Ministerului Finantelor Publice. De fapt, cea mai apropiata de preocuparile mele in coordonarea activitatii comisiei fiscale este armonizarea practicilor in aplicarea legislatiei fiscale.
– Ce greutati aveti de infruntat?
– Timpul meu se imparte intre activitatile administrative, de altfel destul de cronofage in aceasta prima parte a mandatului, si intre activitati in care predomina participari la sedintele Parlamentului si la o serie intreaga de comisii. Ca sa va raspund la intrebare pot spune ca as avea foarte multe greutati daca nu as simti, in mod real, o sustinere permanenta din partea colegilor, mai cu seama, a ministrului si, de asemenea, a celor care m-au propus in aceasta functie. Nu le-as denumi greutati, sunt problemele inerente functiei si atributiilor care imi revin.
– Cum se desfasoara procesul de integrare a tarii in Uniunea Europeana din punct de vedere al atributiilor pe care le aveti in cadrul ministerului?
– Consider ca departamentul pe care il coordonez si-a facut temele. Vreau sa reamintesc ca, din punctul de vedere al legislatiei fiscale, avem o legislatie a taxei pe valoare adaugata si a accizelor integral pregatita, armonizata cu legislatia Uniunii Europene. Va fi publicata, probabil, la inceputul acestui an, urmand ca ea sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
– Nu sunteti cam optimist? Cum vedeti anul 2006?
– Sunt optimist si avem o colaborare foarte buna cu delegatia europeana si cu Uniunea Europeana. Consider ca 2006 este un an decisiv pentru noi in privinta integrarii in Uniunea Europeana. In acelasi timp, va trebui sa tinem seama ca avem un an greu, dar in care vom face toate eforturile pentru a ne atinge acest deziderat. In acest an vom realiza o mai buna colaborare si coordonare intre elaborarea legislatiei si administrarea fiscala.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă