11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNumarul de turisti straini a crescut cu 15% in acest an

Numarul de turisti straini a crescut cu 15% in acest an

Numarul de turisti straini care au vizitat Romania in acest an a crescut cu 12-15%, in timp ce numarul de romani care si-au petrecut concediile in destinatii externe, prin intermediul agentiilor de turism, a avansat cu aproape 37%, potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Asociatia nu a prezentat si numarul de turisti.
Produsele cele mai solicitate de catre turistii straini au fost vacantele in mediul rural si circuitele, pe locurile urmatoare situandu-se evenimentele, statiunile balneare, zona montana, Delta Dunarii si litoralul. In paralel cu cresterea cererilor inregistrate de agentii, s-a observat si dezvoltarea turismului individual, tot mai multi vizitatori alegand sa isi rezerve serviciile prin intermediul internetului.
Principalele piete de provenienta a turistilor straini sunt cele europene – Germania, tarile nordice, Franta, Italia si Marea Britanie, urmate de Japonia, SUA si Canada. Potrivit ANAT, pe aceste piete se inregistreaza anual o crestere de 25%.
Un alt segment foarte dinamic este cel al croazierelor, atat cele dunarene, cat si cele organizate de companiile oceanice, si care au ca punct final Constanta. “Estimam o crestere de 25% la numarul de vizitatori veniti in croazierele pe Dunare, majoritatea provenind din Germania, Austria, Elvetia, SUA, Marea Britanie, Franta si tarile scandinave”, este de parere presedintele ANAT, Lucia Morariu.
Agentiile de turism critica insa politica fiscala a autoritatilor, in special incertitudinile legate de TVA. “Noi incheiem deja contracte pentru 2007, dar nu stim care va fi nivelul de TVA in turism. El a fost stabilit la 9% pentru 2006, dar trebuie sa ne anunte ce se va intampla in 2007 si chiar 2008-2009 pentru a putea oferi niste preturi corecte partenerilor externi”, a explicat vicepresedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu.
In ceea ce priveste numarul romanilor care au cumparat pachete turistice in destinatii locale, acesta a scazut pe litoral cu 20%, dar a crescut in statiunile de munte cu 15%. “Gradul de ocupare mediu pe litoral a fost in sezonul de vara de circa 50%. Daca ne referim la revelion, cred ca vom avea o crestere de 10-15% la pachetele pentru zona de munte si de 40% la cele pentru extern. Statiunile balneare vor inregistra scaderi, in timp ce pensiunile vor avea mai multi turisti”, a precizat Lucia Morariu.
Potrivit Institutului National de Statistica, in primele noua luni ale anului turismul intern organizat de agentiile de turism a inregistrat o scadere de 14,5% fata de perioada similara a anului trecut.
Referitor la cresterea numarului de vacante externe in acest an, un rol foarte important l-au avut zborurile charter organizate de agentiile de turism, reprezentantii acestora estimand o crestere de 50% a numarului de sejururi cu zboruri incluse vandute in acest an. Potrivit ANAT, principalul partener pe acest segment a fost compania Tarom, valoarea biletelor vandute de agentiile de turism pentru curse charter ajungand la zece milioane de euro. “Cursele charter organizate de agentiile de turism in colaborare cu Tarom au transportat 5.000 de turisti”, a mai spus Morariu.
De la inceputul anului, agentiile au organizat circa 60 de zboruri charter pe 15 destinatii din Grecia, Spania, Egipt, Turcia, Italia, Iordania, Tunisia si Malta.
In afara de aceste sejururi, pe locul doi in preferintele romanilor care calatoresc in strainatate se afla circuitele, mai ales cele din Italia, Spania si Franta, dar si in destinatii exotice precum Africa si America Latina.
In ceea ce priveste estimarile pentru anul viitor, acestea difera de la un segment la altul. Astfel, pentru litoral agentiile de turism se asteapta la o scadere de 10%, pe fondul reducerii numarului de romani care aleg sa-si petreaca vacantele in aceasta zona, in timp ce pentru turismul balnear reducerea va ajunge chiar la 20%.
Reprezentantii agentiilor se declara insa optimisti cu privire la vanzarile pentru pensiuni si vile, unde mizeaza pe un avans de 20% si la cele pentru statiunile de munte, unde se asteapta la aceeasi crestere. “Litoralul romanesc trebuie sa ofere servicii similare celor de afara. In afara de hoteluri si restaurante, aici nu exista nimic pentru agrement. Capacitatea de cazare care poate primi turisti straini nu a crescut, tot mai multi romani prefera sa plece in strainatate, mai ales de cand au chartere si companii low-cost la dispozitie”, a explicat Lucia Morariu. In sectorul balnear scaderea este determinata de reducerea fondurilor Ministerului Muncii, principalul furnizor de clienti al statiunilor de acest tip.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă