14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNu exista inca proiecte care sa consume primul euro din 2007

Nu exista inca proiecte care sa consume primul euro din 2007

Desi nu se afla pentru prima data in situatia de a intarzia absorbtia fondurilor comunitare de finantare – precedentele SAPARD, PHARE, ISPA ramanand si acum necheltuite, pentru ca autoritatile nu au stiut cum sa difuzeze informatia privind metodologia de accesare a lor, iata ca istoria se repeta si in cazul fondurilor post-aderare.
Problemele raman, in continuare, lansarea tarzie de catre autoritati a programelor, a formulelor standard de parcurs pentru obtinerea banilor, lipsa de experienta a beneficiarilor in realizarea rapida a proiectelor, lipsa de pregatire a personalului implicat in acest proces. Toate aceste incompetente, bajbaieli, lipsa de comunicare si de focalizare asupra obiectivului de a absorbi aceste fonduri au drept consecinta riscul pierderii banilor.

Noua kilometri de autostrada pe zi din 2007

In cazul fondurilor post-aderare, alocate pentru perioada 2007-2013, pierderile ar putea fi foarte mari. Foarte pragmatic spus, teoretic, de la 1 ianuarie 2007 ar trebui sa cheltuim 9 milioane de euro in fiecare zi, inclusiv sambetele si duminicile. Necheltuirea banilor intr-o zi face ca suma sa se dubleze a doua zi. 9 milioane de euro inseamna 9 kilometri de autostrada pe zi. Inseamna o suma enorma pentru ca Romania nu a mai fost pana in prezent in situatia de a cheltui asemenea fonduri pentru investitii directe! Exista 14 domenii pentru care pot fi obtinute fonduri post-aderare de la Uniunea Europeana, insa statul va fi cel care va decide care sunt prioritatile si in ce domeniu urmeaza sa aloce mai multi sau mai putini bani.

Pregatiti nu suntem

Potentialii beneficiari nu stiu sa intocmeasca proiectele la standardele foarte ridicate la care sunt cerute, a atentionat in cadrul aceluiasi seminar Aura Raducu, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti: "De multe ori ne confruntam cu asa-numitele liste de dorinte sau proiecte pe care am dori sa le facem. Dar de la aceasta lista pana la a avea un proiect consistent, foarte clar, care sa aiba o structura foarte buna, care sa arate care este impactul asupra mediului, ce dezvoltare economica poate sa aiba, este un drum lung si poate ca problemele legate de cheltuirea fondurilor de preaderare au fost in principal din cauza calitatii necorespunzatoare a proiectelor de investitii”. Pregatirea unui proiect poate dura chiar si doi ani. "Nu avem, in prezent, acele proiecte care sa consume primul euro care vine de la 1 ianuarie 2007, si asta este poate ingrijorarea pe care o are deocamdata Comisia Europeana”, a atentionat Aura Raducu. Trebuie profitat cat mai mult de timpul ramas in urmatoarele luni, iar toate institutiile, beneficiarii, bancile, consultantii sa se puna pe facut aceste proiecte.

Politici si strategii de dezvoltare pe termen lung

"Uniunea Europeana s-a format in ani de zile, iar agentii economici din Comunitatea Europeana au fost sustinuti de banci multi ani, un sprijin pe care romanii nu-l au, iar noi, oamenii de afaceri, trebuie sa facem intr-un an ce nu au facut altii in atatia ani” – a fost replica unui om de afaceri care a intrebat cand vor avea cei interesati pusa la dispozitie documentatia clara de efectuare a proiectelor si a studiilor de fezabilitate, ca departamentele de infrastructura ale companiilor sa poata sa actioneze, si cand avem clar ce trebuie sa facem. "Astea se fac greu!” a spus cu naduf omul, care era in cunostinta de cauza. "Intr-o munca sustinuta am reusit sa facem un program SAPARD in zece luni, dar a fost ceva tragic, ca sa facem lucrul respectiv!” Primul lucru pe care l-au aflat cei interesati de la Aura Raducu, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a fost ca exista un Plan National de Dezvoltare, aprobat de Guvern si publicat in decembrie 2005, pe care trebuie sa-l citeasca. De asemenea, ca exista "programe operationale” pentru fiecare sector de activitate, care sunt in momentul acesta gata si se negociaza cu Comisia Europeana. Pana la sfarsitul lunii iulie aceste programe vor fi finalizate. "Dar este bine ca deja sa vedeti ce includ aceste programe operationale, pentru a afla in ce domeniu un potential beneficiar se poate incadra. Sunt opt astfel de programe operationale – deja publicate pe site-ul fiecarui minister care este implicat Ð si cuprind domeniile de interventie pentru care urmeaza sa se aloce fonduri Ð cum ar fi cel pentru IMM-uri, energie alternativa, promovarea turismului, dezvoltarea unei zone turistice etc.

Manualele pentru beneficiari, in septembrie

Dupa ce vor fi finalizate programele complement, vor fi scoase pe piata si manualele pentru beneficiari, in luna septembrie. Sfatul lui Dragos Paslaru, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, pentru toti cei interesati de accesarea fondurilor a fost ferm: "Nu asteptati manualele! Incercati sa luati si sa studiati deja programele complement, pentru ca aveti multe lucruri acolo. De exemplu, cei interesati in IMM pot urmari programul complement pentru cresterea competitivitatii, de care raspunde MEC. Deci pana apar alte documente aveti pe ce sa lucrati”. Dragos Paslaru a atras atentia si asupra oportunitatii pe care cei interesati o au de a accesa mai multe programe in acelasi timp.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă