Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Noul Consiliu al Bursei de Valori mizeaza pe dublarea capitalizarii

Listarea a 15 mari companii de stat si a 50 de firme private, organizarea unui segment de piata dedicat domeniului high-tech, introducerea instrumentelor financiare derivate, dublarea capitalizarii bursiere Ð acestea sunt cateva dintre ...

Share

Adrian Barbulescu 0 comentarii

16.03.2006 - 00:00
Listarea a 15 mari companii de stat si a 50 de firme private, organizarea unui segment de piata dedicat domeniului high-tech, introducerea instrumentelor financiare derivate, dublarea capitalizarii bursiere Ð acestea sunt cateva dintre obiectivele ambitioase prezentate ieri de noul Consiliu al Bursei de Valori Bucuresti, in frunte cu presedintele Septimiu Stoica.

Mai avem pana la Budapesta sau Praga

Atat capitalizarea bursiera, cat si valoarea tranzactiilor au crescut spectaculos in 2005 comparativ cu anul precedent, potrivit datelor oficiale ale BVB.
Astfel, capitalizarea bursiera a crescut de la 8,81 miliarde de euro in 2004 la 15,31 miliarde in 2005. Aceeasi dinamica a inregistrat-o si valoarea tranzactiilor, care anul trecut s-a ridicat la 2,15 miliarde de euro, comparativ cu numai 598 de milioane in 2004. Cu toate acestea, studiind aceleasi date oficiale ale BVB, reiese ca mai avem mult drum de parcurs pana sa ajungem la performantele burselor din Varsovia, Praga sau Budapesta. De exemplu, bursa pragheza are o capitalizare dubla fata de cea de la Bucuresti, iar cea a bursei din Budapesta se ridica la 27,6 miliarde de euro. In ceea ce priveste Varsovia, capitalizarea bursiera este impresionanta, de aproape 80 miliarde de euro.

Companii luate in vizor pentru listare

Si totusi, in ciuda acestor cifre care ar putea parea ingrijoratoare, noua conducere a BVB este optimista, fixandu-si obiective ambitioase. Unul dintre aceste obiective vizeaza listarea pe piata bursiera a unor companii care au fost privatizate recent sau la care statul detine inca pachete importante de actiuni, in acest sens fiind vizate 15 mari companii.
De asemenea, se intentioneaza si listarea a 50 de companii care au luat nastere si s-au dezvoltat in sectorul privat. De asemenea, se asteapta si listarea cat mai grabnica a Fondului Proprietatea si organizarea unui segment de piata dedicat companiilor din domeniul high-tech.
In ceea ce priveste capitalizarea bursiera, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Septimiu Stoica, pariaza pe o dublare a acesteia pana la finele anului in curs, obiectivul pe termen mediu fiind atingerea unei valori de 40 miliarde de euro. Si valoarea zilnica a tranzactiilor se asteapta sa se majoreze de la 8 milioane de euro in prezent la 40 milioane.
Cu ocazia prezentarii lor in fata presei, noii membri ai Consiliului Bursei au tinut sa repuna pe tapet o tema mai veche, si anume necesitatea ca viitoarele privatizari sa se desfasoare prin intermediul pietei de capital. "In acest caz, exista un singur dezavantaj: dispare comisionul sau spaga", a punctat vicepresedintele Dan Paul.
Prezent la conferinta de ieri, senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante, a tinut sa infiereze atitudinea ignoranta si dispretuitoare fata de piata de capital a unor politicieni. El a dat ca exemple negative in acest sens recentele dezbateri parlamentare pe marginea listarii Loteriei Nationale si referitoare la modificarea legislatiei in domeniul detinerii de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF). "Din cauza confuziei create de dezbateri, toti actionarii, mari sau mici, ai SIF au pierdut sute de milioane de euro", a spus Vosganian.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...