6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNormele de aplicare a programului de dezvoltare

Normele de aplicare a programului de dezvoltare


Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) aloca pentru acest an 245 de miliarde de lei pentru dezvoltarea firmelor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit.
Potrivit unui comunicat al ANIMM, au fost aprobate normele de aplicare a Programului pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit. “Programul are ca obiectiv cresterea competitivitatii si capitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii prin alocarea de fonduri in limita su-melor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit, realizandu-se astfel o mai buna consolidare a capitalului autohton in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a competitiei la care vor fi supuse aceste societati pe piata unica”, se precizeaza in comunicat.

Beneficiarii eligibili

Beneficiarii eligibili ai programului sunt toti agentii economici care indeplinesc cumulativ o serie de criterii. Astfel, firmele care vor sa beneficieze de sprijin in cadrul acestui program trebuie sa aiba capital integral privat, sa indeplineasca conditiile prevazute de Legea concurentei si de Regulamentul privind ajutorul de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii.
De asemenea, solicitantii nu trebuie sa aiba restante la plata contributiilor, impozitelor si taxelor catre bugetul de stat. In plus, vor primi sprijin in cadrul programului cei care nu sunt in stare de faliment ori de lichidare, nu au afaceri administrate de un judecator sindic, nu au activitatile comerciale suspendate si nu se afla intr-o situatie similara cu cele mentionate, nu fac obiectul unei proceduri legale pentru declararea lor in una dintre situatiile mentionate anterior. Toto-data, vor fi alesi ca beneficiari eligibili firmele care au incheiat anul fiscal anterior anului in curs cu bilant pozitiv si au reinvestit tot sau in parte profitul si cele care nu au aplicat amortizarea accelerata.

Valoarea fondurilor

Prin program, companiile eligibile primesc fonduri in limita impo-zitului aferent profitului pe care societatea l-a investit. De exemplu, in cazul in care profitul unei societati la sfarsitul anului 2004 este de 10 milioane lei, iar din acest profit societatea investeste cinci milioane lei, valoarea ajutorului de stat este in acest caz 25% din profitul reinvestit, adica 1,250 milioane de lei.
Daca societatea ar fi investit intregul profit realizat, de 10 milioane lei, atunci ar fi putut beneficia de un ajutor de stat in valoare maxima de 2,5 milioane de lei, dar nu mai mult de doua miliarde lei pentru fiecare beneficiar. Beneficiarii fondurilor alocate prin program sunt obligati sa asigure din surse proprii, care nu sunt atinse de ajutor de stat, minimum 25% din costurile eligibile aferente investitiei.
Profitul brut reinvestit reprezinta sumele utilizate pentru efectuarea de investitii in active corporale – echipamente tehnologice, respectiv masini, unelte si instalatii, dar si computerele si echipamentele periferice ale acestora – si necorporale – brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau de fabrica si alte valori similare, precum si achizitionarea ori producerea programelor informatice.
Fondurile vor fi alocate in anul 2005 in limita sumelor platite pentru impozitul aferent profitului pe care societatea l-a reinvestit in activele mentionate achizitionate dupa data de 1 octombrie 2004 si puse in functiune pana la sfarsitul anului 2004.

Alte prevederi

In cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si al computerelor si echipamentelor periferice ale acestora, ajutorul financiar va fi acordat numai daca acestea sunt noi, introduse pe piata si puse in functiune cu respectarea reglementarilor tehnice aplicabile si pentru care nu s-a aplicat amortizarea accelerata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă