8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoii operatori de telefonie fixa nu au putut atrage toti fostii abonati...

Noii operatori de telefonie fixa nu au putut atrage toti fostii abonati RomTelecom

In prima jumatate a acestui an, numarul de abonati ai furnizorilor alternativi de telefonie fixa a crescut cu 300%, dar, chiar si asa, nu a putut fi compensata pierderea suferita – pe acest segment de consumatori – de RomTelecom, in perioada urmatoare liberalizarii pietei de profil, a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.
Pana la jumatatea anului, retelele de telefonie mobila au reusit sa atraga un numar total de 11.379.000 de utilizatori, preconizandu-se ca la sfarsitul lui 2005 sa fie depasit si nivelul de 12 milioane utilizatori. Printre acestia se numara si consumatorii care au renuntat la serviciile RomTelecom, dar nu au considerat ofertele furnizorilor alternativi de telefonie fixa la fel de atragatoare ca ale mobililor. In plus, in intervalul scurs de la liberalizarea pietei de comunicatii, acesti furnizori alternativi – in numar de 242 autorizati si numai 63 activi – abia si-au construit retelele, au intampinat rezistenta la interconectarea cu retelele de comunicatii consacrate si au inregistrat intarzieri in realizarea programelor de marketing, pentru a se face suficient de cunoscuti celor care au dorit cu orice pret sa migreze de la RomTelecom. Asa se face ca, la doi ani dupa liberalizarea totala a pietei in discutie, cota de piata a noilor intrati a ajuns la 3,8%, adica 185.000 de abonati, restul ramanand la RomTelecom, adica 4.165.000.
In ceea ce priveste accesul la Internet, nu stam atat de bine ca si in cazul telefoniei mobile, a mai adaugat Dan Georgescu. Sunt inregistrate 1.400.000 de conexiuni in banda ingusta (o mare reusita pe acest segment reprezentand-o autorizarea a 150 de retele de cartier) si 522.331 de conexiuni in banda larga (aici serviciul de Internet rapid al Zapp aducandu-si o contributie majora). In functie de suportul utilizat, cablul coaxial detine suprematia, urmat de alte conexiuni dedicate (cele ale retelelor de cartier) si, la mare distanta, de accesul radio. Fibra optica si conexiunile xDSL au inca o pondere extrem de redusa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă