21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoi etichete antievaziune pentru vinuri

Noi etichete antievaziune pentru vinuri

» Se pregateste schimbarea modului  de etichetare a vinurilor pentru eliminarea contrafacerilor.
» Normele vor intra in vigoare o data cu productia de vin din acest an, dar va exista si o perioada de tranzitie.
» Principalii vizati sunt producatorii vinurilor de masa, unde evaziunea fiscala depaseste 30%.

De ani de zile, marii producatori de vin se plang ca rafturile magazinelor sunt intesate cu vinuri contrafacute. Pe eticheta scrie una, iar cand gusti, dai de alta. Aceasta situatie se intalneste, in special, la vinurile de masa unde fiecare vinde cam ce vrea, profitand de lipsa legislatiei in domeniu. Situatia s-ar putea schimba de la toamna cand se spera intrarea in vigoare a unei noi hotarari de guvern prin care sa fie reglementat modul de etichetare a sticlelor de vin. La acest act normativ lucreaza in prezent Ministerul Agriculturii impreuna cu organizatiile patronate vitivinicole, urmand ca toate deciziile care se vor adopta sa fie inaintate Executivului spre adoptare. Practic, prin noua legislatie in domeniul etichetarii vinurilor, Romania se va alinia reglementarilor comunitare, spune Catalin Petre Mocanu, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).

Informati complete
In primul rand, viitoarele etichete vor trebui sa precizeze cu claritate o serie de elemente, cum  ar fi marca si arealul geografic. La ora actuala exista pe piata multi producatori care utilizeaza cu buna stiinta marci care induc in eroare cumparatorul. "Sunt producatori, spre exemplu, in Cotnari, care nu au nici o legatura cu podgoria Cotnari, pe care o stie toata lumea, dar pe etichetele lor apare numele Cotnari", a explicat  directorul Mocanu o situatie foarte des intalnita pe piata. Avantajul celor care apeleaza la aceasta inselatorie este ca ei produc vinuri de masa, dar se ascund in spatele unui producator care are vinuri de origine controlata (DOC). Acestea din urma sunt mai scumpe, pentru ca strugurii din care se fac au o recolta limitata la hectar, iar tehnologia de producere a vinurilor este bine definita.  

Inregistrarea producatorilor, dupa suprafata vitivinicola
Pe de-o parte, la ora actuala indicatiile obligatorii si facultative in functie de categoriile vinurilor nu apar la cei care produc vinuri de masa. Asa se face ca nimeni nu da indicatii consumatorului despre producator, despre cine a imbuteliat vinul, cantitatea de zahar continuta etc., iar acest lucru a permis aparitia pe piata a unor vinuri mai mult decat dubioase care contin 50% apa si coloranti, ne spune directorul ONIV. Pe de alta parte, modificarile legislative gandite acum vizeaza si modificarea bazei juridice de inregistrare a producatorilor pe baza suprafetelor viticole detinute, iar acest lucru va permite inspectiei de stat din domeniul vitivinicol sa-i ia la puricat si pe cei care produc vinuri de masa care din acest punct de vedere scapau controlului. De altfel, numarul producatorilor de vinuri de masa care nu detin insa nici un hectar de vin este foarte mare. "Ca o curiozitate, exista judete precum Sibiu, Dambovita si Giurgiu unde nu exista areale viticole, dar sunt inregistrati producatori. Ei pun in vanzare tot felul de vinuri de masa sub titulaturi pompoase pentru a lua ochii clientilor. Fac substituirile si falsurile in vazul lumii si isi vand amestecurile in judetele unde nu exista baza viticola, a mai spus Catalin Mocanu.

Fara costuri suplimentare
In cazul in care Ministerul Agriculturii si Executivul se misca repede, noile norme privind etichetarea ar urma sa intre in vigoare din august, astfel incat la noua productie de vin sa se aplice. Chiar si in aceste conditii, reprezentantii ONIV spun ca se gandeste acordarea unei perioade de gratie, pe care ei doresc sa o extinda pana la 30 iunie 2008, astfel incat producatorii sa aiba timp sa se incadreze in noile reglementari. Din punct de vedere financiar, acestea nu implica costuri suplimentare, cu exceptia cazului in care un producator are stocuri mari de etichete. In schimb, avantajele sunt mult mai mari, atat pentru producatorii corecti, care vor scapa de concurenta neloiala, cat si pentru consumatori, care vor sti ce beau.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă