10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNevoia de investitii ar putea afecta pretul de vanzare a CEC

Nevoia de investitii ar putea afecta pretul de vanzare a CEC

In contextul privatizarii CEC, se impune o analiza a valorii probabile a acesteia, data fiind posibilitatea ca o parte din actiunile acestei institutii sa ajunga pe piata de capital, intr-o prima faza, probabil ca indirect (prin Fondul Proprietatea) sau chiar direct, intr-o etapa ulterioara. “Pentru o evaluare sumara a CEC, am putea incerca sa comparam aceasta institutie cu alte banci din Romania care au deja o valoare de piata stabilita, din punctul de vedere al anumitor caracteristici, urmarind realizarea unei medii a valorilor obtinute”.

“Bancile care pot fi folosite ca termen de comparatie in acest moment ar putea fi: Banca Transilvania (TLV), BRD-Societe Generale (BRD), Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Comerciala Carpatica (BCC)”, sustine Lucian Albulescu, reprezentantul departamentului de analiza din cadrul societatii Active International.
Valorile medii pentru anumiti indicatori, asa cum reiese din aceasta analiza si rezultatul evaluarii CEC din punctul de vedere al fiecarui indicator:
Continuand pe aceasta logica, se poate observa ca, in functie de indicatorul avut in vedere, valoarea CEC ar putea fi estimata plecand de la un minim de 709.057.491 RON (aproximativ 200 milioane euro) Ð luand in calcul valoarea PER, ajungandu-se pana la un maxim de 3.907.889.026 RON (usor peste 1 miliard euro) Ð luand in calcul valoarea indicatorului Capitalizare/Cota piata (ceea ce arata practic cat se plateste/s-a platit in cazul celorlalte banci pentru fiecare punct procentual din cota de piata).
Mai mult decat atat, valoarea contabila a CEC este undeva intre 200 si 250 milioane euro si, luand in calcul multiplul de 3-3,5 la care s-a realizat vanzarea institutiilor bancare din zona in ultimii ani, am putea ajunge catre aceeasi suma de 600 milioane euro, sustin analistii firmei mentionate.

Particularitatile bancii nu trebuie neglijate

Evident ca pentru fiecare dintre acesti indicatori se impune o particularizare data de specificul CEC, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca reteaua acestuia, desi foarte intinsa, necesita o investitie semnificativa pentru a se apropia de standardele sistemului bancar, iar pe de alta parte numeroase sucursale ale CEC sunt in localitati rurale unde nivelul rulajelor nu asigura functionarea acestora in conditii de profitabilitate. O alta particularitate ar consta in faptul ca procesul de restructurare in cazul CEC implica un efort mult mai mare, o data datorita necesitatii innoirii dotarilor tehnice, dar mai ales pentru imbunatatirea calitatii personalului.
Dincolo de particularizarile care, evident, nu vor putea fi cuprinse in totalitate intr-o astfel de analiza si pe baza valorilor indicatorilor din tabelul de mai sus, se poate spune ca valoarea CEC s-ar putea apropia de suma de 600 milioane euro, ceea ce ar reflecta, de departe, suma pe baza careia s-ar putea negocia vanzarea.

Privatizarea CEC ar urma sa se faca prin vanzarea unui pachet de 90,1% din numarul de actiuni, in timp ce restul de 9,9% va intra in componenta Fondului Proprietatea. Maximum 75%, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, vor fi vandute catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau catre un consortiu, 5% din actiuni vor fi distribuite catre angajatii actuali sau fosti ai CEC. Bancile care au depus pana acum oferte neangajante de cumparare sunt: consortiul format de Raiffeisen International Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft, National Bank of Greece, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank si OTP Bank, iar consultantul ales pentru vanzare este JPMorgan.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă