21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNessebar - orasul-muzeu al Bulgariei

Nessebar – orasul-muzeu al Bulgariei

Putine sunt locurile in care timpul parca s-a oprit din loc, iar sentimentul de rupere de realitate se insinueaza o data ce treci de portile orasului Nessebar. Probabil ca este efectul morii de vant ce te intampina la cativa metri de intrare si care prin vartelnita sa schimba sensul acelor de ceasornic ale timpului. Calatorule, lasa-te purtat pe aripile vremurilor si petrece cateva ore in anticul oras bizantin scaldat de apele Marii Negre!


File de istorie zbuciumata

Amplasat pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, intre Varna (70 km) si Burgass (25km), Nessebar este o localitate unica, de o frumusete ce taie respiratia chiar si turistilor umblati prin lume. Mic si cochet, curat si primitor, inundat intr-o mare de flori multicolore, anticul orasel face parte din patrimoniul UNESCO si a fost infiintat de catre tracul Melissa in mileniul 2 i.e.n. De aici si numele sub care era cunoscut: Messambria. In acea vreme, populatia locala se ocupa cu agricultura si pescuitul. Mai tarziu, in secolul VI i.e.n., colonistii dorici au transformat orasul intr-un centru cultural grecesc. Din acea perioada s-au gasit statuete de teracota ce reprezentau zeii greci, animale si siluete feminine.
In anul 72 i.e.n. legiunile romane cuceresc Messambria. Ei pastreaza zidurile fortificate si, in plus, un sistem de aductiune a apei. In anul 395, atunci cand Imperiul Roman se divide, Messambria a fost inclusa in Imperiul Roman de Est, cunoscut mai tarziu ca Bizant. Multe biserici crestine, temple, bastioane si fortificatii au fost construite aici dupa ce crestinismul a fost acceptat ca religie oficiala. Pana in secolul VII, cand Bulgaria s-a constituit ca stat de sine statator, cetatea Messambriei a fost o importanta fortareata militara, nefiind niciodata cucerita.

Orasul bazilicilor

Pentru cetatea Nessebar, surprinzatoare sunt bisericile, in majoritate bazilici, prezervate in numar surprinzator de mare. Legenda spune ca pe peninsula se aflau 40 de biserici. Astazi au ramas putine, dar suficiente pentru a te impresiona. Vechea Episcopie, o impozanta constructie cu trei cupole din secolele V-VI, se afla in centrul orasului. Bazilica de langa mare – Eleusa – a fost construita in jurul secolului al V-lea si este, probabil, aceeasi biserica Maica Domnului-Eleusa, cunoscuta prin Decretul tarului Ivan Alexander in 1342. Astazi se mai pot distinge cu usurinta trei cupole. Noua Episcopie sau Sfantul Stefan dateaza probabil din secolele X-XI. Decoratia exterioara se caracterizeaza prin folosirea unor placi ceramice in alternanta rosii cu verzi, aranjate in arcade deasupra frizelor si sub ferestre. In interior se pot admira multe capitolii antice si medievale, precum si inscriptii. Aceasta este singura biserica din Nessebar care are picturi murale ce reprezinta curentul realist din arta medievala a secolelor XI-XII in Bulgaria. Biserica Baptista Sfantul Ion se afla in partea nordica a orasului. Din punct de vedere artitectonic reprezinta o forma de tranzitie intre bazilica si biserica-dom. Este modesta ca dimensiuni, avand decoratii din caramida deasupra ferestrelor si usilor. Imaginea unui bogat cetatean din Nessebar, un binefacator al bisericii, poate fi vazuta pe o coloana in sectorul nordic. Picturile din dom dateaza probabil tot din secolul al XIV-lea. Biserica Sfantul Ion Arhanghelul (nesanctificat) este langa port. Lacasul este considerat unul dintre cele mai frumoase biserici, datand din sec. XIII-XIV. Decoratia externa este bogata si variata. Aici se poate observa cel mai bine stilul bisericilor din Nessebar. Pe pereti pot fi vazuti grifoni, pasari, lei, frunze. Pe fatada vestica se afla desene cu fregate din secolul al XIV-lea.

Hoteluri si pensiuni

“Casele din Nessebar se vad uimitor pe fundalul marii albastre”, ne spune Corina Hinkov, directorul executiv al agentiei de turism Balkanair Travel, principalul operator care ofera pe piata romaneasca sejururi pe litoralul bulgaresc. “Sunt exemple interesante de arhitectura din perioada renasterii bulgare. Etajul superior din lemn usor contrasteaza cu parterul masiv din piatra. Ferestrele cu nise dau multa lumina locuitorilor si creeaza in acelasi timp forme frumoase si interesante. In ciuda numarului mare de elemente comune, fiecare casa difera de cealalta, avand propria sa identitate si atmosfera”.
Aceeasi tendinta s-a pastrat si peste timp, astazi numeroasele hoteluri ultramoderne ce impanzesc orasul ce s-a ridicat vizavi de istmul pe care se afla Nessebar mentin aerul traditional arhitectonic.
Si pentru ca renumele statiunii a depasit de mult granitele tarii, pe vechile stradute pietruite din orasel, in biserici si pe nisipul fin al plajelor argintii ale Nessebarului forfotesc turisti din toate colturile lumii.
Un mare atuu este cel al politicii tarifare in turism, bulgarii considerand ca daca ceri mai putin, dar oferi servicii de calitate, turistii vor fi cuceriti si vor reveni si anul urmator, si nu singuri, ci vor mai aduce si prieteni si rude in acelasi loc.
Tarifele variaza intre 20 euro/persoana/noapte la pensiunile de doua stele din orasul vechi, bani in care este inclus micul dejun si 50 de euro/persoana/noapte, all inclusive, la hotelul IFA Palace de cinci stele din orasul nou. Daca la prima varianta pensiunile mici de doua si trei stele care se afla in orasul vechi va vor gazdui in casute traditionale, curate si primitoare, in cazul in care alegeti hotelurile de patru sau cinci stele, veti fi primiti in complexuri turistice luxoase si elegante, dotate cu toate facilitatile, atat pentru maturi, cat si pentru infanti, cu regim de masa “all inclusive”. Aici nu lipsesc terenurile de tenis, volei, golf, piscine, atat pentru adulti, cat si pentru copii, enterteineri care nu va vor lasa sa va plictisiti, intr-un cuvant, o adevarata stiinta de cum se face turism profesionist si care isi merita cu prisosinta clasificarile date.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă