21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMulte obiective propuse, putine atinse

Multe obiective propuse, putine atinse

Inceputa cu un program generos, cu multe obiective ce ar fi trebuit atinse in 2005, activitatea de privatizare si-a redus insa turatia motoarelor pana la finele anului.
In ciuda optimismului oficialilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), trei companii foarte mari au ramas inca in custodia statului, desi se sustinuse ca in acest an ele vor fi privatizate. Este vorba de Electroputere Craiova, Tractorul si Rulmentul Brasov.
Daca pentru Tractorul se pare ca se intrevede o speranta in ceea ce priveste privatizarea, cu indienii de la Mahindra & Mahindra, nu acelasi lucru se poate spune despre producatorul craiovean de locomotive. Toate tentativele de scoatere la mezat a Electroputere au fost sortite esecului. Aceasta nu pentru ca Electroputere ar fi o companie neatractiva, ci dimpotriva. Toate marile concerne internationale care s-au aratat interesate de preluarea societatii au solicitat insa divizarea ei prealabila, lucru care nu s-a intamplat nici pana in prezent.
Dintre obiectivele majore ale AVAS, a fost punctata cu succes doar privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), preluata recent de austriecii de la Erste Bank.
Oficialii AVAS privesc insa optimist activitatea institutiei in 2005. Totusi, in bilantul lor figureaza la loc de cinste privatizarea unor societati de dimensiuni medii si chiar mici: Moldoplast Iasi, Carpic Carei, Salubris Sibiu, Electroconstructia Elco Timisoara sau Atelierele Centrale Criscior. “Trebuie inteles faptul ca majoritatea societatilor din portofoliul AVAS nu mai sunt atat de atractive. Exista o categorie de societati pentru care am luat decizia de a initia procedurile de lichidare”, spune vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko.
Obiectivele neatinse in 2005 au fost si ele reportate pentru anul viitor. “Pentru anul 2006, vrem, in primul rand, sa finalizam procedurile avansate de privatizare pentru cele trei companii foarte mari ramase in portofoliul AVAS: Electroputere, Tractorul si Rulmentul. Apoi, avem in plan lansarea la privatizare a unui numar de peste 35 de societati comerciale, precum si finalizarea ofertarii la vanzare a intregului portofoliu de pachete de actiuni, prin metode specifice pietei de capital”, a mai spus Gyerko.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă