4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMocanita de pe Valea Hartibaciului, salvata de o fundatie britanica

Mocanita de pe Valea Hartibaciului, salvata de o fundatie britanica

Fundatia britanica “New Europe Railway Heritage Trust” (NERHT), specializata in servicii de consultanta de specialitate pentru muzeele de cale ferata din Europa, este dispusa sa participe la un proiect de repunere in folosinta a liniei de cale ferata cu ecartament redus (linia “Mocanitei”, ce strabate Valea Hartibaciului, in judetul Sibiu, pe ruta Sibiu-Agnita-Sighisoara).
Un grup de membri ai fundatiei, cu sediul la Londra, condus de presedintele Stephen Wiggs si Andris Biedrins, director al Asociatiei “Gulbenes Aluksnes Banitis” din Letonia, au facut in aceste zile o vizita de informare in judetul Sibiu, la Agnita si la Sighisoara. Fundatia “NERHT” si partenerul letonian au experienta unui proiect reusit de refacere a unei linii de cale ferata in Letonia, unde un tronson de circa 40 kilometri lungime, ce leaga opt localitati, a fost reabilitat si pus in circuit turistic.
Activitatea s-a dovedit atat de inspirata incat in scurt timp a devenit o afacere profitabila, ce aduce venituri importante comunitatii locale si 23 de locuri de munca stabile.
Potrivit lui Stephen Wiggs, salvarea de la distrugere a tronsonului Sibiu-Agnita-Sighisoara este posibila, dar este nevoie de fonduri suficient de mari care sa asigure operatiunile pentru refacere a caii ferate pe traseu si cheltuielile de redeschidere a traficului pentru aceasta ruta. Un studiu de fezabilitate, realizat la comanda Fundatiei “Mihai Eminescu” din Sighisoara (ONG finantata de printul Charles al Marii Britanii) de catre firma “4Invest” SRL din Cluj-Napoca, arata ca necesarul de fonduri ar ajunge la trei milioane de euro.
Banii ar putea fi obtinuti din fonduri europene nerambursabile, daca un proiect detaliat in domeniu ar fi inaintat organismelor finantatoare. “Institutiile europene sunt foarte meticuloase, dar un proiect foarte bine realizat are mari sanse de a primi finantare”, a afirmat presedintele NERHT, Stephen Wiggs.
Deocamdata, la Sibiu minivagoanele de tren au devenit adaposturi pentru oamenii strazii.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă