13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMeciul pe legea dării în plată continuă

Meciul pe legea dării în plată continuă

Programul „Prima Casă“ ar putea fi scos din actul normativ care reglementează returnarea către bănci a locuințelor luate pe credit, cu ajutorul deputaților PSD. Între timp, vocile actorilor principali din piaţă continuă să fie radicale, pe poziții complet contrare, în această chestiune.

Un raport al băncii ING, citat de News.ro, arăta ieri că un amendament de excludere a programului „Prima Casă“ din Legea dării în plată “ar reduce costurile potenţiale pentru bănci, limitând posibilitatea unor eventuale abuzuri”. Pe de altă parte, Raiffeisen Bank a estimat că deputaţii ar putea accepta modificări la proiect. Totuși, avocatul Gheorghe Piperea, un susţinător al Legii dării în plată, a comentat pentru „România liberă„ că “vrabia mălai visează!”. “Programul «Prima Casă» nu are cum să fie scos din Legea dării în plată, pentru că garanţia statului român la aceste credite se referă exact la credite garantate de stat, care nu e un consumator. În consecinţă, eliberarea de datorie e un efect pe care îl poate obţine şi debitorul din Programul Prima Casă, dar i se şterge doar datoria lui, pentru că e consumator. Nu şi datoria statului, care e profesionist, nu persoană fizică”, a explicat Gheorghe Piperea.

În consecinţă, potrivit avocatului, ar fi o problemă falsă de la un capăt până la altul. Avocatul a amintit că nu s-a pus niciodată problema ca Legea dării în plată să afecteze garanţia statului român, acordată în „Prima Casă“. Este vorba numai de a elibera de datorii debitorii persoane fizice. “Dacă se continuă cu această idee, înseamnă că cei care fac astfel de comentarii suferă de infantilism, suferă de prostie. Va veni un moment în care să discutăm cu foarte mare atenţie oportunitatea şi chiar şi legalitatea acestui Program Prima Casă. Statul român e cel care decide dacă continuă sau nu acest program. A făcut acest lu­cru printr-o lege care nu are nici o legătură cu Legea dării în plată”, a comentat Gheorghe Piperea.

Pe de altă parte, surse din lumea finanţelor au precizat că însuşi fundamentul principial al legii ar fi eronat: „Nu era nevoie de aşa ceva. Când iei un credit de la bancă, nu începi o afacere cu banca, să împărţiţi împreună riscul. Dacă la trei ani după ce ai luat pe credit un apartament îl vinzi la preţ dublu, împarţi cu banca profitul? Cum să împart riscul cu banca? Riscul îl împart dacă mă asociez să facem împreună o firmă”, arată sursele chestionate de „România liberă“.

Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu susține că “deja toată povestea cu legea dării în plată a influenţat piaţa imobiliară. Scade numărul de  construcţii de locuinţe şi se scumpesc creditele”.  Dar, fiindcă cererea solvabilă este mai scăzută, vor scădea preţurile locuinţelor ­vechi.

De altfel, primul efect al pro­iectului de act normativ, a explicat Radu Zilişteanu, a fost mărirea avansurilor cerute de unele bănci comerciale, inclusiv din Top 10. La creditele în lei, avansul era de 15%, dar acum se estimează că va ajunge la 25-40%, dacă nu chiar la 50%. Astfel, pentru cumpărarea unui imobil de 100.000 de euro, la care banca va cere un avans de 50%, creditatul va trebui să vină de acasă cu 50.000 de euro.

A doua consecinţă a legii dării în plată va fi, potrivit lui Radu Zilișteanu, mărirea dobânzilor practicate la credite, pentru că băncile vor încorpora în calculul dobânzii şi riscul suplimentar de dare în plată de către debitor. “Vor fi mai puţine locuinţe noi pe piaţă, dar e greu de spus ce se va întâmpla. Aceasta depinde de dimensiunea stocului încă nevândut şi dezvoltatorii au încă un stoc mare nevândut. Vor veni mai puţini investitori în dezvoltări imobiliare”, a comentat analistul imobiliar.

Unii investitori, dacă-şi permit financiar, vor iniţia rate direct la dezvoltator, care să elimine băncile ca intermediari. Solicitantul de locuinţă nu face credit bancar, ci plăteşte direct dezvoltatorului, pe durate contractuale mult mai mici, de 5 -10 ani, iar casa se ipotechează în favoarea dezvoltatorului. Persoana are obligaţia de a plăti lunar suma convenită de părţi. “Dar dezvoltatorul trebuie să-şi permită financiar să facă o astfel de eşalonare a plăţii. Mai sunt şi dezvoltatori ce spun: stai doi ani în chirie şi, dacă te decizi să cumperi, îţi transform chiria în rată direct la mine”, a precizat Ion Radu Zilişteanu.    

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă