7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMăsura care ar putea aduce falimentul pentru multe firme: impozitul pe profit...

Măsura care ar putea aduce falimentul pentru multe firme: impozitul pe profit va fi înlocuit cu impozit pe cifra de afaceri | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

După ce a bulversat mediul de afaceri cu propunerea de introducere a impozitului pe venitul global, noul program de guvernare prevede opţiunea ca impozitul pe profit să fie înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri începând de anul viitor. Măsura arată că Guvernul e disperat să ia cât mai mulţi bani, în condiţiile în care deficitul bugetar a luat-o la vale.

Deocamdată nu au fost anunţate noile cote, dar în document scrie că impozitarea se va face în două sau trei trepte. Măsura ar putea băga în faliment o mulţime de firme, care operează cu marje de profit mici, însă este o sursă de venituri mai sigură, pentru că se vor lua bani şi de la cei care sunt sau se declară pe pierdere.

În plus, în condiţiile majorării salariului minim şi nu numai, firmele au virat mai puţin impozit pe profit statului în primele cinci luni, faţă de perioada similară a anului trecut.

Aceste măsuri vor fi luate în conextul în care, aşa cum “România liberă” a arătat într-o analiză publicată ieri, bugetul României a înregistrat în primele cinci luni un deficit bugetar triplu față de cel din perioada similară a anului trecut, respectiv de 2,17 miliarde lei (0,27% din PIB) față de 0,78 miliarde lei (0,1% din PIB).

În plus, statul a cheltuit în primele cinci luni ale anului cu plata salariilor bugetarilor și pentru asistență socială cu aproape 6 miliarde de lei mai mult decât tot ce a reușit să încaseze din taxe și impozite în această perioadă.

Măsura de a elimina Pilonul II de pensii, cuprinsă de asemenea în programul de guvernare, s-ar putea decide din cauza deficitului uriaş de la bugetul asigurărilor sociale, care a depăşit un milliard de euro în 2016. În loc să se ducă în conturile personale ale contribuabililor, administrate de fondurile private de pensii, procentul de 5,1% va rămâne în gestiunea statului, pentru a plăti pensiile curente.

Asta în condiţiile în care, în prezent, o treime din pensii se plătesc din împrumuturi, iar de la 1 iulie punctul de pensie va fi majorat de la 917,5 lei la 1.000 lei. De asemenea, va intra în vigoare Legea salarizării, promulgată deja de preşedintele ţării, act normativ care va antrena iarăşi o majorare subsanţială a cheltuielilor cu salariile în sectorul public, inclusive pentru parlamentari.

În ceea ce privește impozitarea profiturilor, autoritățile au în vedere, în sectorul energetic, impozitarea suplimentară, cu cel puțin 20%, a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România, potrivit noului program de guvernare. 

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă