8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMajorarea fiscalitatii la 29,44% alunga investitorii

Majorarea fiscalitatii la 29,44% alunga investitorii

Investitorii vor fi alungati din Romania de cresterea gradului de fiscalitate la aproximativ 29,44%, ca urmare a prevederilor din noul Cod Fiscal, au apreciat ieri patronii reuniti in UGIR-1903. “Pe usa din dos se introduce o crestere a fiscalitatii care va arunca din nou Romania in zona gri. Este vorba de aducerea impozitelor pe profit si pe dividende la 16%, ceea ce va conduce la majorarea fiscalitatii de la 24,4% la 29,44%”, a afirmat Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.
Potrivit patronatelor, gradul de fiscalitate din Romania il va depasi sensibil pe cel al statelor din jur care au aderat sau se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana. Astfel, Bulgaria are un grad de fiscalitate de 27,1%, Slovacia – 19%, Letonia – 23,56%, iar Rusia – 20,83%. “Vom deveni rapid o tara neatractiva pentru investitii”, a apreciat presedintele Coraci, care a mai spus ca proiectul de Cod Fiscal nu cuprinde elemente de politica macroeconomica care sa duca la crestere economica. Patronii mai cred ca mentinerea unui grad ridicat de fiscalitate pentru cheltuielile cu forta de munca (peste nivelul celui din tarile UE) nu va duce la diminuarea numarului celor care muncesc la negru (aproximativ 2 milioane de persoane, in evaluarea oficialilor UGIR-1903).
UGIR-1903 a mai solicitat mentinerea actualei prevederi din Codul Fiscal care prevede deductibilitatea nelimitata a taxelor de inscriere, a cotizatiilor si a contributiilor datorate pentru camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si patronale. “Limitarea la 2.000 de euro pe an ar impiedica inscrierea intr-o serie de organizatii patronale internationale care ne garanteaza accesul la informatii de piata”, a spus Mihai Pasculescu, vicepresedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara – FEPAIUS.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă