Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mai multi bani pentru Justitie si Interne, mai putini pentru Economie

Bugetul pe 2006, adoptat de ministri, va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare in termenul legal, adica pana pe 15 octombrie. La elaborarea lui, Guvernul a tinut cont de patru obiective strategice: finantarea programelor necesare ...

Share

Camelia Popa 0 comentarii

12.10.2005 - 00:00
Bugetul pe 2006, adoptat de ministri, va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare in termenul legal, adica pana pe 15 octombrie. La elaborarea lui, Guvernul a tinut cont de patru obiective strategice: finantarea programelor necesare aderarii in 2007 a Romaniei la UE, cresterea economica sustenabila, mentinerea echilibrelor macroeconomice si reducerea deficitului de cont curent.
Ministerele monitorizate de UE (Justitie, Interne, Transporturi, Agricultura) vor primi mai multi bani pentru a-si putea indeplini cu brio sarcinile legate de integrare, in timp ce alte institutii publice precum Ministerul Economiei si Comertului vor avea fonduri mai putine. "Ne-am propus sa intram in UE la 1 ianuarie 2007. Fara o acoperire a acestor cheltuieli, nu ne putem respecta angajamentele pe care le-am luat", a explicat premierul Tariceanu. Bugetul pe 2006 a fost calculat la un curs de 35.500 lei/euro.

Evolutiiprevizionate

- Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) cu 6,0%
- Inflatia estimata - 5,5%
- Deficitul bugetului consolidat - 0,5% din PIB (fata de 1,5% din PIB in 2005)
- Deficitul contului curent - 6,9% din PIB
- Cresterea numarului de salariati cu circa 100.000 de persoane (ajungand la 4.875.000 persoane)
- Cresterea productiei industriale cu 4,4%
- Majorarea cheltuielilor de capital de la 3,1 la 3,9%.

Prioritati

Prioritatile Guvernului vizeaza consolidarea politicilor de capital uman (invatamant si sanatate) si a politicilor de acompaniament social (asistenta sociala, pensii, asigurari de sanatate). De asemenea, sunt avute in vedere si politici sectoriale in domeniile aparare, ordine publica si siguranta nationala, cultura, religie, locuinte, servicii si dezvoltare publica, comunicatii. In Justitie se vor aloca fonduri pentru: asigurarea unui sistem judiciar independent, functional si transparent; imbunatatirea comunicarii intre cetateni si justitie; asigurarea accesului liber la justitie al oricarei persoane; accesul magistratilor la jurisprudenta nationala si comunitara; reforma sistemului penitenciar; prevenirea si combaterea coruptiei in sistemul judiciar. In cazul Ministerului Administratiei si Internelor, prioritatile sunt: securizarea frontierei (contractul EADS), angajarea personalului necesar pentru politia de frontiera (peste 4000 de persoane), combaterea traficului de persoane, combaterea traficului de droguri si a crimei organizate. Ministerul Integrarii Europene va coordona: proce-sul de pregatire a aderarii Romaniei la UE in plan intern si extern, preluarea acquis-ului comunitar, programele de dezvoltare regionala si de investitii in turism. Coridorul IV paneuropean, refacerea infrastructurii din zonele afectate de inundatii, fluidizarea traficului pe DN1 si constructia centurilor ocolitoare ale oraselor reprezinta prioritatile din domeniul transporturilor, a spus premierul Tariceanu. In Sanatate, fondurile colectate vor fi utilizate doar pentru cheltuielile din acest domeniu. Ministerul Agriculturii va primi bani pentru sustinerea programului "Fermierul" si pentru noul sistem de subventii.

Pensii mai mari, reduceri de personal

Procesul de reforma in cadrul sistemului public de pensii va continua, a anuntat premierul. Valoarea punctului de pensie va fi majorata cu 9,3% fata de anul 2005, ajungand la 3.231.000 lei vechi. Cheltuielile salariale din institutiile publice vor fi tinute insa in continuare sub control strict, nedepasind 5,5% din PIB. Premierul a apreciat ca "posibila" obtinerea unor salarii mai mari de catre angajatii statului, dar a aratat ca o astfel de majorare este conditionata de efectuarea unor disponibilizari in cadrul institutiilor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...