13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLupta acerba pe piata avocaturii de afaceri

Lupta acerba pe piata avocaturii de afaceri

Inceperea procedurilor de privatizare a unor societati atractive din sectorul energetic, posta si telecomunicatii, precum si a BCR si CEC va influenta si piata avocaturii de afaceri din Romania. Consultanta oferita statului roman sau cumparatorilor interesati le poate aduce avocatilor venituri consistente, in conditiile in care, pe langa onorariul mediu orar, societatile din avocatura de afaceri primesc si un onorariu de succes, daca tranzactia se finalizeaza. Volumul de investitii, aflat pe un trend ascendent, va avea ca efect atat o crestere a bazei de clienti a caselor de avocatura, cat si o reasezare a pietei de profil.

Fuziuni, divizari si migrari

La reconfigurarea pietei contribuie deschiderea de catre firme de avocatura de talie internationala a unor birouri locale. Este cazul recentei intrari pe piata romaneasca a firmei austriece Wolf Theiss. Pe de alta parte, trebuie luata in considerare si dinamica pietei din ultimele sase luni. Avocatii care activeaza in domeniu spun ca aceasta tine de un proces firesc de depasire a epocii pionieratului si de maturizare a pietei avocaturii, concretizata in divizari si fuziuni ale firmelor de avocatura. Nu in ultimul rand, se re-marca migrari ale unor avocati cu “cota” catre zone care le ofera provocari profesionale mai interesante, pozitii mai solide si, evident, castiguri pe masura.
Cea mai interesanta miscare de pe aceasta piata a fost plecarea unui grup masiv de avocati de la una dintre cele mai mari case de avocatura, Musat & Asociatii. Florentin Tuca, fost managing partner, a parasit societatea amintita impreuna cu alti sapte avocati asociati si cu o echipa numeroasa de avocati colaboratori, dupa ce inaintea sa Gabriel Zbarcea pleca de la aceeasi societate pentru a ocupa functia de presedinte al AVAS. In aceste conditii, Tuca & Asociatii, societatea constituita astfel, are, se pare, toate atuurile pentru a ataca topul firmelor de avocatura de afaceri. Selectata in echipa de consultanti ai Deutsche Bank la privatizarea BCR, implicata in privatizarea societatilor din domeniul energetic si in alte proiecte private importante, Tuca & Asociatii prinde unul dintre cele mai bune culoare in avocatura de afaceri.
Migrari s-au produs si la alte firme. Bunaoara, Linklaters Mi-culiti & Asociatii a pierdut cativa avocati recunoscuti. Marian Dinu, unul dintre fostii avocati-cheie in structura firmei, este acum seful Directiei Juridice a Petrom iar Francisc Peli, fost managing associate, s-a alaturat echipei de avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Alte doua cunoscute societati de avocatura de afaceri, Calin Zamfirescu si Asociatii (CZA) si RacotiÐPredoiu, au decis sa fuzioneze. Este de asteptat ca in urmatoarea perioada sa aiba loc un alt val de fuziuni si achizitii, in special in zona caselor de avocatura de talie mica si medie, pe fondul unei cresteri puternice a concurentei.

Acelasi tort, mai multe felii

Rezultatul acestei perioade efervescente poate fi unul singur Ð tortul se va imparti in mai multe felii. Pana de curand piata era practic dominata de doar trei mari case de avocatura – Linklaters Miculiti & Asociatii, Musat & Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Acum cercul avocatilor de elita incepe sa se extinda, prin includerea la impartirea tortului a jucatorilor care se remarca printr-o prezenta extrem de activa pe piata, fiind de remarcat in acest sens societatile Tuca & Asociatii si Salans. Pe palierul al doilea se situeaza 10-15 societati de avocatura de talie mai mica, cum ar fi Voicu Filipescu, Cameron McKenna, Stoica si Asociatii, Popovici si Asociati sau RacotiÐPredoiu. In fine, pe cel de-al treilea palier activeaza cateva zeci de case de avocatura cu mai multi parteneri sau angajati.
Conform opiniei analistilor, piata serviciilor de avocatura din Romania, in special segmentul avocaturii de afaceri, se va polariza si va fi dominata in curand de sase-sapte firme mari, locale si straine. In prezent piata este fragmentata si se estimeaza ca va incepe un proces de consolidare prin fuziuni sau atrageri de parteneri importanti de la alte firme.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă