11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăListarea Erste umfla tranzactiile la BVB

Listarea Erste umfla tranzactiile la BVB

  • Capitalizarea bursiera a Erste Bank se ridica la 18 miliarde de euro.

 

  •  Investitorii, BVB si salariatii BCR vor fi principalii castigatori ai listarii.

Erste Bank a anuntat recent ca intentioneaza ca 5% din capitalul sau social sa ajunga in posesia angajatilor BCR, acestia avand ulterior posibilitatea sa-si vanda actiunile. "Cand am facut oferta angajatilor, le-am spus sa ia in considerare faptul ca vom lista Erste Bank la Bucuresti pentru a fi tranzactionata mai usor", declara purtatorul de cuvant al bancii, iar listarea ar putea avea loc pana la sfarsitul anului. Calculele ne arata ca investitorii, BVB si salariatii BCR ar avea cel mai mult de castigat din aceasta listare

Bench-mark pentru sectorul bancar

Primii castigatori ai listarii sunt investitorii de la BVB, care vor avea un instrument financiar in plus de investitie. Mai mult decat atat, ei vor avea la indemana un "reper" pentru sectorul bancar romanesc. "Pana acum investitorii raportau indicatorii/multiplii de pret ai bancilor romanesti la cei inregistrati de institutii financiare listate pe pietele vecine. Prin expunerea pe trei piete bursiere, ceea ce da posibilitatea realizarii unui arbitraj care sa duca la echilibrarea preturilor de pe cele trei piete, Erste se poate constitui intr-un bench-mark pentru sectorul bancar romanesc", afirma analistul de investitii Laurentiu Rosoiu.

Creste semnificativ capitalizarea

Un alt castigator este insasi BVB, iar castigul sau este dat, printre altele, de cresterea semnificativa a capitalizarii. Valoarea acestui indicator ar putea creste dintr-odata cu circa 75%. Erste are o capitalizare bursiera de 18 miliarde de euro, iar valoarea tuturor companiilor listate la BVB se apropie de 25 de miliarde de euro. Banca austriaca ar putea deveni astfel cea mai mare companie listata la Bucuresti, cu o capitalizare dubla fata de cea a SNP Petrom, care detine prima pozitie in acest moment. Pentru comparatie, SNP are o capitalizare bursiera de circa noua miliarde de euro, urmata la mare distanta de BRD cu putin peste cinci miliarde de euro. Problema cresterii capitalizarii bursiere a BVB este insa ceva mai complexa. Semnul de intrebare este ridicat in primul rand de modalitatea aleasa pentru listare si de numarul de actiuni disponibile pentru tranzactionare la BVB. Daca compensarea si decontarea intre actiunile listate la Bucuresti si cele listate la Praga si Viena nu se vor putea face in timp real, atunci este evident ca aportul adus de Erste la capitalizarea BVB este doar partial fundamentat, caci nu se va putea vinde la Bucuresti ceea ce s-a cumparat la Praga sau la Viena si invers. Intentiile exprimate ale managementului au fost insa in sensul ca actiunile Erste vor putea fi tranzactionate pe oricare dintre cele trei piete, indiferent unde au fost ele achizitionate. Pe de alta parte, vizibilitatea BVB si increderea investitorilor in piata de la Bucuresti ar creste considerabil.
"Un alt castig semnificativ al BVB vine din valorile tranzactiilor cu actiuni Erste, tranzactii care vor contribui la cresterea lichiditatii zilnice. si aici intervine insa o nuantare pentru ca daca la Viena se transfera, in medie, circa 500.000 de actiuni, ceea ce inseamna o valoare medie zilnica de tranzactionare de 29-30 de milioane de euro, pe piata de la Praga se realizeaza tranzactii cu mai putin de 100.000 de actiuni pe zi, ceea ce inseamna o valoare medie de tranzactionare de circa cinci milioane de euro", sustine analistul de investitii Laurentiu Rosoiu.
Chiar daca luam in calcul o valoare medie de tranzactionare a actiunilor Erste de 10 ori mai mica decat cea a bursei de la Praga, tot vom avea la BVB aproximativ 500.000 de euro in plus zilnic.

Profit de 12 euro/actiune

O alta categorie de castigatori sunt angajatii BCR, care au avut ocazia sa schimbe actiuni BCR pentru actiuni Erste. In mana angajatilor BCR se afla acum circa 1% din capitalul social al Erste, ceea ce face ca putin peste 3,15 milioane de actiuni Erste sa isi asteapte listarea. In baza unui calcul sumar, care pleaca de la un "pret de cumparare" de circa 46 de euro pe actiune, angajatii BCR ar putea marca deja un profit de circa 12 euro pe actiune Erste. si SIF-urile ar avea de castigat daca accepta o transformare a pachetelor detinute de ele la BCR in actiuni Erste, acest lucru ducand la o crestere semnificativa a valorii lor de piata.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă