12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLipitorile - o afacere rentabila in Delta Dunarii

Lipitorile – o afacere rentabila in Delta Dunarii

Conform unui studiu realizat de specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, zona acvatica din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii are un potential enorm de lipitori, este vorba de zeci de tone de lipitori care ar putea fi recoltate anual din Delta.

200 de euro kilogramul de lipitori

Lipitorile sunt solicitate de marile concerne din Europa si din Statele Unite ale Americii care se ocupa cu industria farmaceutica. Exista si un exemplu in judetul Tulcea care confirma ipoteza specialistilor Institutului Delta Dunarii. O firma din Macin s-a specializat deja in exportul de lipitori recoltate din zona de balta situata in apropierea acestui oras. Respectiva firma are contracte ferme pentru livrarea a 100 kilograme de lipitori iar pretul obtinut pe aceste vietuitoare, care trebuie sa ajunga in viata la importatorii din vestul Europei, este de aproximativ 200 de euro pentru un kilogram de lipitori.
In Delta Dunarii a existat o alta experienta privind exportul de resurse acvatice, altele decat pestele. Este vorba de exportul de pui de balta, dar aceasta activitate a fost diminuata dramatic in ultimii ani. Specialistii institutului citat spun ca exportul de pui de balta din Delta a cazut nu fiindca balta nu ar mai avea broaste, ci pentru ca piata a fost acaparata de firme din Turcia. Respectivele firme exporta acum aproape toata cantitatea de pui de balta care se consuma in Europa. Conform statisticilor, cei mai mari consumatori de pui de balta sunt francezii. Este adevarat ca si italienii din unele zone ale peninsulei mananca pui de balta, dar cantitatile importate tot din Tulcea sunt foarte mici comparativ cu cele cumparate de francezi.

Puii de balta, n-au piata de desfacere

Ion Stan, un om de afaceri din Tulcea, care a facut comert cu pui de balta din Delta Dunarii, ne-a declarat ca, desi in ultimii ani in Delta zeci de persoane se ocupau cu pescuitul broastelor pentru export iar un kilogram de pui de balta se vindea cu 20 de dolari, acum aproape nu se mai pescuiesc broaste pentru export in Delta intrucat ele nu au desfacere. In anii buni, din Delta plecau la export in Franta, dar si in alte tari europene zeci de tone de pui de balta iar zona cea mai productiva pentru pescarii de broaste era complexul acvatic Sontea-Fortuna.
Guvernatorul Deltei, Paul Cononov, ne-a declarat ca gasirea unor piete de desfacere pentru lipitori si mai ales pentru pui de balta din Delta ar contribui la reducerea presiunii enorme care exista de cativa ani asupra resurselor piscicole, resurse aflate intr-un declin dramatic.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă