Linistea managerilor costa 10 milioane de euro

Managerii si boardul firmelor sunt luati in vizor de companiile de asigurari. Asigurarea colectiva sau individuala a managementului naste controverse intre asiguratori.Scaderea actiunilor, fuziunile si achizitiile, riscuri care se ...

Share

Adrian Stoica 0 comentarii

21.06.2007 - 00:00

Managerii si boardul firmelor sunt luati in vizor de companiile de asigurari.
Asigurarea colectiva sau individuala a managementului naste controverse intre asiguratori.
Scaderea actiunilor, fuziunile si achizitiile, riscuri care se pot lasa pentru sefi cu plata unor daune.


Incheierea unei asigurari de raspundere profesionala a managerilor si a membrilor consiliilor de administratie ramane deocamdata o problema asupra careia companiile de asigurare nu se pun de acord. Ce fel de asigurare promoveaza, colectiva sau individuala, este o intrebare la care fiecare companie are propriul raspuns. Ceea ce este insa sigur este faptul ca piata asigurarilor de raspundere profesionala pentru boardul companiilor este in continua crestere, iar estimarile specialistilor plaseaza nivelul primelor brute subscrise pentru acest an intre cinci si 10 milioane de euro. Lasand la o parte anomalia legislativa prin care la sfarsitul anului 2006  legiuitorul a impus, prin modificarea Legii 31/1990 republicata a societatilor comerciale, obligativitatea incheierii unor astfel de polite, obligativitate care nu se regaseste in legislatiile statelor membre UE sau in cea a SUA, asigurarea managerilor impotriva riscurilor care pot aparea in desfasurarea mandatului lor este un lucru de care tot mai multe companii devin constiente. De altfel, managerii locali ai marilor companii internationale care isi desfasoara activitatea in Romania au astfel de polite incluse chiar in pachetul  salarial negociat la angajare. Este vorba de asigurari de tipul D&O (Directors and Officers Liability Insurance) in care cumparatorul politei este societatea, iar membrii staff-ului sunt asigurati colectiv. Acest gen de asigurare, utilizata peste tot in lume unde activeaza corporatii si companii transnationale, este o forma de protectie foarte specializata, care acopera raspunderea directorilor si membrilor consiliilor de administratie pentru erori si neglijenta.

Asigurari din obligatie
Daca pentru mariile companii incheierea acestui gen de polita de asigurare face parte din cultura lor corporatista, in schimb pentru companiile romanesti acest lucru este inca o noutate. "Introducerea obligativitatii nu a marit deocamdata foarte mult volumul primelor subscrise pentru ca marile companii care platesc prime mari pentru angajatii lor aveau incheiate astfel de polite de asigurare, iar cei care le-au incheiat dupa decembrie 2006 au ales, in foarte multe cazuri, sa se asigure pentru sume foarte mici", spune Eduard Simionescu de la societatea de brokeraj in asigurari Marsh Romania. "O parte dintre clienti au inteles deja utilitatea acestei asigurari si isi stabilesc singuri o limita de despagubire rezonabila. Altii, desi cumpara o astfel de polita, o privesc ca pe o simpla formalitate, doar pentru a respecta obligativitatea impusa de lege", a mai spus Eduard Simionescu.
O situatie care, evident, se va schimba destul de repede, mai ales dupa aparitia primelor litigii mari, in urma carora se vor plati sute si chiar milioane de euro ca despagubire. Deocamdata, in cazul Romaniei si, in general, in aceasta parte a Europei din care facem noi parte, litigiile legate de raspunderea profesionala nu au prea existat, spre deosebire de SUA sau Occident, unde managerii se pot trezi oricand actionati in instanta pentru a le plati daune actionarilor. Au scazut actiunile, fuziunea sau achizitia facuta nu a avut rezultatele promise sunt tot atatea motive pentru care managerii se pot trezi in instanta pentru a li se cere despagubiri.


Polite doar de la 50 de firme
Inregistrarea politelor obligatorii de raspundere profesionala a managerilor la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) este solicitata doar in patru judete, Prahova, Iasi, Olt si Tulcea, a declarat miercuri Valentina Burdescu, director in cadrul oficiului. "Legislatia privind aceste asigurari nu prevede obligativitatea depunerii lor la ONRC", a spus Burdescu. Aceasta estimeaza ca numarul firmelor care au depus aceste polite in cele patru judete ajunge la maximum 50.

Citește totul despre:

Comentarii