15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeul se ieftineste, iar valuta a devenit aproape inaccesibila

Leul se ieftineste, iar valuta a devenit aproape inaccesibila

In data de 26 septembrie au intrat in vigoare noi reglementari ale bancii centrale privind activitatea de creditare. Acestea prevad ca bancile vor putea acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial. Efectele acestei masuri au aparut chiar inainte de intrarea in vigoare a normelor. Astfel, o parte din banci au “reconstruit” produsele de creditare, pentru a le face in continuare accesibile – au extins perioada de derulare a contractelor si suma maxima ce poate fi obtinuta. Insa cele mai multe modificari au aparut la nivelul dobanzilor percepute la creditele in lei. Si asta pentru a face cat mai atractive produsele respective. Prin urmare, daca unele banci nu mai pot acorda credite in valuta, reorientarea clientilor spre imprumuturile in lei se putea face doar micsorand dobanzile aferente acestora.

Dobanzi real negative la depozite

Insa scaderea dobanzilor la lei nu s-a oprit doar la nivelul imprumuturilor, ci a fost extinsa si asupra depozitelor. S-a ajuns astfel ca unele banci sa acorde dobanzi real negative la depozitele in lei atrase de la clienti. Adica cu mult mai mici decat tinta de inflatie pe anul viitor, care a fost stabilita la 5%. In prezent doua banci acorda pentru depozite in lei pe termen de un an dobanzi sub acest nivel – HVB Bank si ING Bank. La HVB Bank dobanda pentru depozitele constituite pe termen de un an este de 2,5%, in timp ce nivelul perceput pentru imprumuturile in moneda locala se ridica la peste 9,57%. De altfel, creditele in lei au fost introduse recent in portofoliul de produse ale bancii.
“In momentul de fata politica Bancii Nationale de a mentine o lichiditate extrema in piata nu incurajeaza sub nici o forma dorinta de economisire a clientilor. Dobanda de politica monetara, de 7,5%, este mai mult un indicator statistic decat o dobanda la care se pot investi lichiditatile. De altfel, dobanzile acordate de banca centrala sunt de 1,5% pentru rezerva minima si de 1% pentru facilitatea de depozit”, explica Bogdan Mihoc, directorul Trezoreriei HVB Bank. “In prezent diferenta dintre dobanda acordata de banca la o depunere la un an si cea perceputa pentru un credit pe un an este de aproximativ 5%, incluzand rezerva minima obligatorie. Nu vorbim aici de creditele ipotecare, deoarece nu exista depozite la perioada comparabile, de 15-25 de ani”, a precizat oficialul HVB Bank.
ING Bank a anuntat ca incepand din 29 septembrie a redus dobanda la creditul ipotecar in lei la 9,25% pe an. Pentru depozitele in aceeasi moneda banca acorda dobanzi intre 2 si 3% pe an, in functie de termenul de constituire.

Produse si metode noi de distributie

Piraeus Bank a inceput aceasta saptamana prin lansarea a doua produse de creditare in lei destinate persoanelor fizice – pentru achizitionarea de autoturisme si pentru nevoi personale. Pentru primul imprumut banca percepe o dobanda variabila de 11,9%, actualizata in functie de BUBOR (rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara). Creditul pentru nevoi personale se acorda pe o perioada de maximum 5 ani, cu o dobanda de 13,9% pe an. Suma maxima ce poate fi obtinuta este cuprinsa intre 150 si 5000 euro, echivalent lei.
In ceea ce priveste metodele de distributie, cele mai atractive vin de la Banca Romaneasca si HVB Bank. Astfel, Banca Romaneasca a lansat creditul prin telefon, iar HVB Bank pune la dispozitia clientilor ocupati forta de vanzari mobila.

Alpha Bank isi majoreaza capitalul social

Alpha Bank Romania isi va creste fondurile proprii cu 126 milioane de euro, pana la 240 milioane de euro, prin majorarea capitalului cu 60 milioane de euro si un imprumut de 60 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al bancii. Potrivit comunicatului, banca pregateste noi produse pentru activitatile de retail, cele mai importante fiind creditele pentru locuinta si cele de consum.

Ce se va intampla cu deficitul de cont curent?

“Nu cred ca masurile luate de BNR in ceea ce priveste creditul in valuta vor reduce deficitul de cont curent. De ce ar face-o? BNR nu a limitat creditul, ci doar a schimbat valuta. In continuare, populatia va avea acelasi obicei de cumparare care duce la cresterea deficitului de cont curent”, este de parere Bogdan Mihoc, directorul Trezoreriei HVB Bank Romania. Potrivit datelor BNR, deficitul contului curent totaliza la sfarsitul lunii iulie 2,952 miliarde de euro, nivel cu 56,4% mai ridicat decat cel consemnat in perioada similara din 2004. Fata de sfarsitul lunii iunie, deficitul contului curent era mai mare cu 247 milioane de euro.

Dobanzile pentru creditele in lei practicate de bancile din Romania
BancA Credit Dobanda
BCR – pentru locuinte 13% pe an
– de consum 14%
BRD – imobiliare 8,71%
– de consum 10,9%
Raiffeisen – locuinte 13,5%
– auto 15%
– nevoi personale 17,5%
– descoperit de cont pe card 22%
Bancpost – pentru locuinte 8,9-14%
(in functie de varianta
de creditare aleasa)
HVB – imobiliar 9,57%
– auto 9,57%
– nevoi personale 10,95%
ING – ipotecar 9,25%
Tiriac – nevoi personale 9,4-11,5%
(in functie de varianta
de creditare aleasa)
Piraeus – auto 11,9%
– nevoi personale 13,9%
Volksbank – imobiliar 8,5%
– nevoi personale (5 ani) 9,9%
Banca – ipotecar 10,95%
Romaneasca – nevoi personale 12,95%

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă