7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeul isi continua deprecierea fata de euro

Leul isi continua deprecierea fata de euro

» Cursul de schimb al monedei europene a crescut cu peste 3 bani, aprecierea fata de ziua anterioara fiind de 0,92%.

» Moneda nationala s-a ieftinit si din cauza informatiilor negative privind economia publicate de INS.

» Analistii economici nu exclud posibilitatea ca euro sa urce astazi peste valoarea de 3,3 lei.

 

Moneda nationala s-a depreciat miercuri in raport cu euro, in conditiile in care cursul de schimb al monedei unice europene a crescut cu peste 3 bani (0,92 la suta), in timp ce dolarul a fost cotat in crestere cu 0,24 bani (0,11 la suta) fata de leu.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de 3,3238 lei pentru un euro, fata de 3,2924 lei marti, si de 2,4462 lei pentru un dolar, comparativ cu 2,4222 lei in ziua precedenta.
Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei de miercuri, intre 1,3567 si 1,3630 dolari/euro, iar in jurul orei 11.00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3578 dolari/euro. Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin la 5,5-6,5% pe an.

Leul a pierdut ieri un ban
Leul si-a continuat deprecierea si ieri dimineata, cand bancile cotau un euro la 3,31 lei in debutul sedintei valutare de miercuri, nivel similar cu cel de marti seara, iar in primele doua ore de tranzactionare leul a pierdut peste un ban, pana la 3,3240-3,3270lei/euro, din cauza datelor negative despre economia Romaniei din ultimele zile, sustin dealerii. "Leul s-a depreciat si miercuri dimineata pe fondul cumpararilor de valuta in special de catre jucatorii nerezidenti. Deprecierea leului este mult mai agresiva decat cea a celorlalte monede emergente fata de euro", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn.

Cauzele: informatiile negative privind economia
Practic, startul deprecierii monedei nationale a inceput din a doua parte a sedintei valutare de luni, dupa comunicatul dat de agentia de rating Standard&Poor‘s, care a incadrat Romania in categoria unor tari ce ar putea avea probleme de lichiditate. Cresterea rezervelor valutare ale Romaniei cu peste 10% a fost interpretata de multi investitori ca un semnal al interventiei efectuate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe piata valutara in cursul lunii august – un motiv in plus pentru deprecierea leului.
In plus, moneda nationala s-a ieftinit in sedinta valutara de marti cu un procent si din cauza informatiilor negative privind economia romaneasca publicate de Institutul National de Statistica. Economia romaneasca a crescut sub asteptarile analistilor si autoritatilor, iar cresterea exploziva a importurilor a dat peste cap deficitul de cont curent. In urma acestor informatii, investitorii au inceput sa cumpere masiv euro. Cererea mare de valuta a urcat cursul monedei unice europene la valoarea de 3,29 lei, cu un procent mai mare fata de sedinta valutara precedenta. "De asemenea, cresterea inregistrata de PIB in al doilea trimestru, de doar 5,6%, sub asteptarile pietei, a avut un impact negativ asupra investitorilor. E posibil ca jucatorii sa isi fi inchis pozitiile deschise pe lei cand au vazut ca leul are tendinta sa se deprecieze destul de mult fata de euro si fiind vorba de sume foarte mari miscarile au adancit si mai mult deprecierea monedei nationale", a mai spus Noaghea.

Astazi, euro ar putea depasi 3,3 lei
De altfel, cotatia leului a ajuns la nivelul inregistrat in urma cu aproximativ trei luni. Daca luam insa in calcul cotatia din 2 iulie, atunci cand euro a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, valuta s-a apreciat cu aproximativ 6 procente. Iar cresterea continua pe piata interbancara. Dupa inchiderea sedintei valutare de ieri, euro s-a vandut la un curs foarte apropiat de 3,3 lei.
Analistii economici nu exclud posibilitatea ca euro sa urce astazi peste acest prag. De altfel, cei mai multi finantisti au atras atentia ca dupa aprecierea spectaculoasa a leului va urma si o cadere.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă