7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeul continuă să se deprecieze, iar referinţa BNR atinge maximul din ultimele...

Leul continuă să se deprecieze, iar referinţa BNR atinge maximul din ultimele 15 luni

Moneda naţională s-a depreciat în prima parte a sesiunii, în linie cu valutele din regiune, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3210 lei/euro, maximul din ultimele 15 luni, potrivit Mediafax.

O paritate mai ridicată decât cea de miercuri a fost anunţată la 1 iulie 2010, când BNR a afişat o rată de 4,3537 lei/euro.

Nivelul de miercuri este cu 0,98 bani mai mare faţă de cea din sesiunea de marţi, de 4,3112 lei/euro.

Leul a pierdut teren şi în raport cu francul elveţian, iar rata oficială a fost cu 0,79 bani mai mare, de la 3,5317 lei/franc la 3,5396 lei/franc.

Pentru moneda americană, BNR a afişat un curs de referinţă în scădere cu 2,25 bani, de la 3,1897 lei/dolar la 3,1672 lei/dolar.

Leul s-a depreciat în raport cu euro încă de la deschiderea zilei, când operaţiunile au fost realizate la 4,3000 – 4,3030 lei/euro. Paritatea este foarte uşor peste ultimele cotaţii de marţi, de 4,2980 – 4,3010 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat să urce, iar maximul zilei a fost de 4,3230 – 4,3250 lei/euro.

Potrivit dealerilor, sentimentul negativ este prezent şi pe valutele din regiune, după apariţia unor informaţii în Financial Times că o parte dintre statele din zona euro ar vrea să propună o reducere a datoriilor mai mare pentru obligaţiunile emise de Grecia.

Surse oficiale europene au declarat pentru Financial Times că şapte din cele 17 state din zona euro solicită ca deţinătorii privaţi de obligatiuni să accepte o pierdere mai mare pe expunerea pe Grecia faţă de nivelul de 21% convenit în al doilea acord de finanţare externă, încheiat în luna iulie. Neînţelegerile ameninţă să destrame un acord negociat cu greu, prin care creditorii privaţi ai Greciei au fost convinşi să accepte pierderi pe obligaţiunile statului elen.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au coborât uşor, de la 5,72% – 6,22%, la 5,33% – 5,83%. Totodată, au scăzut randamentele la o săptămână, de la 5,75% – 6,25%, la 5,51% – 6,01%.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă