6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLegea privind sanctionarea coruptiei, respinsa la promulgare

Legea privind sanctionarea coruptiei, respinsa la promulgare

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea de respingere de catre Senat si Camera Deputatilor a Ordonantei de Urgenta nr. 124/2005 privind completarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a cerut Parlamentului sa-si reexamineze decizia.
Ordonanta respinsa introduce printre infractiunile de coruptie diminuarea intentionata a valorii bunurilor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar si in cazul in care se ajunge la executare silita, reorganizare ori lichidare judiciara. Prin respingerea ordonantei, faptele respective nu mai pot fi incadrate in randul faptelor de coruptie si, in consecinta, este diminuata competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in ceea ce priveste cercetarea lor, argumenteaza presedintele.
In plus, presedintele atrage atentia ca ordonanta a fost completata cu un articol pentru asigurarea unui tratament unitar si in cazul infractiunilor contra intereselor financiare ale Comunitatii Europene si trecerea acestora printre infractiunile care sunt in legatura directa cu infractiunile de coruptie. Seful statului semnaleaza ca respingerea acestor prevederi este de natura sa conduca la o abordare diferita a activitatii de investigare in situatii similare, fapt ce genereaza inconsecvente in practica. Dupa cum reiese din precizarile aduse de scrisoarea presedintelui catre Senat, calcaiul lui Ahile pare sa fie folosirea investigatorilor sub acoperire. Traian Basescu ii linisteste pe parlamentari, spunandu-le ca nu e vorba despre nici o noutate in legislatia romaneasca.
Ordonanta este in acest moment in vigoare, dar, in acelasi timp, este respinsa de Parlament. Presedintele nu intentioneaza sa aprobe respingerea ordonantei si cere Senatului, inca din martie curent, reexaminarea ei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă