14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLacăt pe ușa firmelor doar de la 300 de lei nedeclaraţi în...

Lacăt pe ușa firmelor doar de la 300 de lei nedeclaraţi în sus

Ţintă a criticilor publice privind închiderea firmelor pentru minusuri sau plu-suri infime de numerar găsite în casele de marcat, Guvernul face un pas înapoi. Firmele vor fi obligate să tragă obloanele doar dacă sumele nejustificate vor depăşi 300 de lei. La prima abatere, închiderea firmei va putea fi evitată prin plata unei amenzi de zece ori mai mare decât suma nedeclarată.

Cel târziu săptămâna viitoare Guvernul va modifica prevederile ce permit Fiscului în prezent să suspende activitatea unei firme chiar şi dacă găseşte în casa de marcat verificată 1 leu nedeclarat.

Sub tirul criticilor publice conform cărora Fiscul face exces de zel, premierul Ponta a spus ieri că sunt necesare „reglaje“ care să prevină eventuale excese ale inspectorilor ANAF. Nu este clar însă cum va fi modificată legea. Premierul Ponta are doar idei. “Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate. Ai 400 lei în plus în casă? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară – asta rămâne să discutăm – putem să punem de 20 de ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nici o amendă şi să se suspende activitatea“, a spus Ponta.

Consultant fiscal: Să îi amendeze, dar să nu închidă firma

Există lucruri care trebuie îndreptate în propunerea Guvernului, crede Dan Schwartz, consultant fiscal la RSM Scot. Comparaţia cu sumele din contabilitate, menţionată de premier, este o dovadă de neprofesionalism.

„Nu se pot compara sumele din casă cu cele din contabilitate. Situaţiile contabile se fac după finele lunii“, spune el.

Trebuie făcute distincţii între unităţile de retail, alimentaţie publică etc. Există riscul ca Fiscul să ajungă la casieria vreunei multinaţionale şi să găsească 500 de lei în plus căci poate casierul a uitat să treacă acolo un retur de avans de la un salariat.

„Nu mi se pare normal să îi inchizi pentru 300 de lei. Dă-le amendă, pune-i să plătească până nu mai ştiu de ei, dar nu-i închide, căci acest lucru privează statul de impozite şi taxe“, spune el.

Depistarea celor care nu emit bonuri fiscale nu trebuie să aibă loc prin compararea sumelor din casă cu cele de pe banda casei, ci prin verificări „sub acoperire, prinzând momentul în care consumatorul a plătit şi nu i s-a dat bon“, afirmă consultantul, adăugând că Fiscul riscă să ajungă precum cel care „aruncă apa din covată cu copil cu tot“.

Dispute între Fisc şi preşedintele Iohannis

Mărimea firmelor verificate de Fisc a fost, zilele trecute, subiectul unor declaraţii în contradictoriu făcute de preşedintele Klaus Iohannis şi de Gelu Diaconu, şeful Fiscului. “Este foarte bine să întrebaţi chiar la ANAF (…) dacă dumnealor cred că o ţară fără firme poate să funcţioneze“, a sfătuit ieri jurnaliştii preşedintele Klaus Iohannis. „Domnul președinte are dreptate. O țară nu poate funcționa fără firme. La fel cum nu poate funcționa nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până acum. (…) Combaterea marii evaziuni a fost și este prioritate de gradul zero. Mica evaziune este însă un flagel la fel de periculos“, a răspuns Gelu Diaconu, şeful Fiscului.  

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă