10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăJumatate din vinurile comercializate pe piata sunt falsuri

Jumatate din vinurile comercializate pe piata sunt falsuri

Viile au fost culese de mult! Acum e perioada de linistire a vinului si timpul de a afla totul despre calitatea sa. E momentul adevarului. Producatorii pot afla daca au obtinut un vin de calitate, pentru a-si putea respecta contractele de comercializare. Pe unii ii asteapta medalii la targurile mari de peste an si castiguri pe masura. Pe altii, o vanzare buna sau, daca au ratat calitatea vinului, castiguri modeste. Totul se decide la rezultatul analizei calitatii vinului. Producatorilor care se respecta nici prin cap nu le trece sa iasa pe piata cu un produs fara buletin de atestare a calitatii si igienei, emis fie de laboratoarele proprii, atestate, fie de unul din institutele mari de analiza pentru viticultura si vinificatie din subordinea Ministerului Agriculturii.

Concurenta pe piata vinului este mare. Adesea insa este neloiala, din cauza comerciantilor de vinuri contrafacute. Ei nu trec pe la laborator de buna voie, ci doar accidental, daca inspectorii directiilor agricole sau ai protectiei consumatorului dau, din intamplare, peste falsurile comercializate prin buticuri, prin pravalii de smecheri sau pe la vanzatorii de vin de pe marginea drumului… In principiu, magazinele mari nu-si permit sa-si compromita numele punand in vanzare falsuri. Mai mult, au in staff persoane calificate care se ocupa exclusiv de procurarea si promovarea acestor produse. In ultimul timp, au aparut tot mai multe critici legate de vinurile contrafacute, iar existenta acestor laboratoare este benefica pentru atestarea calitatii vinurilor comercializate. Problema este ca nimeni nu interzice ocolirea acestor laboratoare de catre comerciantii care scot pe piata altfel de bauturi decat cele permise si din care ei scot profituri imense.

Infratire cu podgorii
din Spania

Am vizitat in urma cu doar cateva zile laboratorul de la Valea Calugareasca, judetul Prahova, unul din cele trei laboratoare din tara in subordinea Ministerului Agriculturii de atestare a calitatii si igienei vinului dupa acquis-ul comunitar. Amplasat pe drumul vinului, intr-una din cele mai renumite zone viticole ale tarii – la Valea Calugareasca , laboratorul a fost infiintat in baza unui proiect de “Intarire a capacitatii de administrare a acquis-ului in ceea ce priveste vinul”. Proiectul a fost inclus intr-un memorandum de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana prin programul national PHARE 2000. Acesta nu este singurul laborator din tara, celelalte doua, parte la acelasi proiect comunitar, fiind infiintate in localitatea Blaj, judetul Alba si Odobesti, din judetul Vrancea. Impreuna cu cel din Valea Calugareasca, reprezinta o investitie de aproape doua milioane de euro, menita sa asigure un control de inalta clasa a calitatii si igienei vinului. Realizarea practica a acestei idei a fost rezultatul unui plan de infratire cu podgorii din Spania, care este si tara de unde a fost importata aparatura.

Controlul falsurilor si fraudelor

Analizele se executa contra cost, la solicitarea agentilor economici, persoanelor fizice si juridice, si constau in determinari de compozitie fizico-chimica si microbiologica, precum si analize senzoriale asupra productiei de struguri, must de struguri si vinuri. Cele trei laboratoare sunt dotate cu aparatura de import si fac analize pentru calitatea vinurilor, pentru controlul denumirilor de origine, evolutia procesului de maturare in scopul declansarii recoltarii in momente optime, stabilirea originii vinurilor. O activitate de baza este si controlul falsurilor si fraudelor.

Schimb de experienta in Spania

Laboratorul de la Valea Calugareasca a inceput sa lucreze efectiv abia din luna iunie 2004, dupa ce au fost parcurse toate formalitatile, dupa ce a fost importata aparatura necesara si dupa invatarea de catre cativa chimisti cum sa o foloseasca, la unitati similare din Spania. Laboratorul nu a fost insa infiintat de la zero, cum se spune, investitia fiind orientata doar catre aducerea aparaturii necesare la Institutul de cercetari pentru viticultura si vinificatie, care exista din 1967. Dar traditia in zona urca pana in anul 1959, cand a luat fiinta statiunea experimentala Valea Calugareasca. Sediul administrativ al laboratorului se afla in podgoria Dealu Mare, la 12 km de orasul Ploiesti, in comuna Valea Calugareasca. Laboratorul are in colectiv si trei membri titulari si corespondenti ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti”, si doctori in agronomie, disciplina viticultura-vinificatie. Peste hotare, institutul este reprezentat de un membru corespondent al Academiei italiene a viei si vinului cu sediul la Sienna si de un vicepresedinte in cadrul comisiei de oenologie, din cadrul organizatiei internationale a viei si vinului cu sediul la Paris.

Aparatele importate stau, iar laboratorul este aproape gol

Pentru vizitatorul care patrunde in incinta laboratorului de la Valea Calugareasca impresia lasata este ca se afla in prezenta unor alchimisti, nu a unor chimisti comunitari, in orice caz totul contrasteaza in raport cu ideea de igiena a vinului… Poate si din cauza cladirilor aproape pustii, nerenovate de mult timp… Sau a mochetei umede, mucegaite prin colturi si plina de muste moarte (ramase de pe vremea mustului) de pe pasarela care duce la cabinetul directorului unitatii, amplasat intr-o cladire neincalzita, cu destul de multe cotloane intunecoase si cu prezenta a doar catorva suflete. Patru-cinci femei, unele in halate albe, ne-au intampinat zambind si au intervenit in discutia de prezentare a laboratorului facuta de sefa lor, care nu a ascuns faptul ca statiunea este in reorganizare. Actele pentru cele 400 ha de podgorie, in inima carora se afla institutul, sunt puse pe masa, din cauza recostiturii dreptului de proprietate prin cererile de retrocedare.
In toata aceasta atmosfera de stand-by, de reorganizare si incertitudine, impresia a fost ca persoanele care ne-au primit au venit la laborator doar pentru a face fata anuntatei noastre vizite. Au aprins doua-trei spirtiere pentru atmosfera si au pus “la lucru” un alambic, dar nu am vazut la lucru si aparatele scumpe de vreo 600.000 de euro importate din Spania, astfel ca nimeni nu a reusit sa ne convinga ca acolo oamenii nu mai prididesc de treaba.

Probele sunt aduse
din toata tara

Altfel, atmosfera este de laborator banal pentru analize chimice: “bolboroseala” lichidului dintr-un recipient, mirosul specific de substante chimice, borcanase din sticla cu tot felul de saruri… femei in halate albe urmarind cu atentie un alambic si substantele chimice viu colorate din eprubete, a caror culoare, sustin ele, daca se schimba altfel decat dicteaza continutul unui vin adevarat, rezultatul analizei poate duce la falimentarea producatorului sau a comerciantului. Pe masute, raspandite prin laborator, se afla insiruite cateva zeci de probe sigilate, sosite la control sau care au primit deja rezultatele. O nota aparte o dau P.E.T.-urile “dolofane”, pline cu vin contrafacut, in ochi sarindu-ti culoarea rosie, nefireasca, a lichidului din interior, la fel ca si sticlele cu eticheta unor case de renume, dar care poarta un “colier” in jurul gatului sticlei cu rezultatul analizei: contrafacut.
Valentina Radulescu, inginer, sef laborator: “Aici lucram cu metode de analiza standardizate si armonizate neaparat cu metodele si normele comunitare de analiza. In general, cu o asemenea aparatura putem participa si la cercetare.
Probele sunt aduse din toata tara de catre inspectorii de la controlul de stat vitivinicol din subordinea Ministerului Agriculturii, de cei de la Protectia Consumatorului, care autorizeaza comercializarea vinurilor pe piata noastra, de catre comerciantii care se intereseaza daca vinul pe care vor sa-l introduca pe piata este adevarat sau contrafacut si, in fine, de catre producatori mari sau mici, care se intereseaza de calitatea si originea vinului lor. La laborator vin nu numai cei care au investit foarte mult in podgoriile lor, dar vin si cei care vor sa importe vin si sa-l comercializeze pe piata interna si vor sa vada daca este vin sau nu, daca e hibrid sau nu… Daca nu au buletin de analiza la comercializare, inspectia preleveaza probe, sigileaza vasele si, pana nu vine raspunsul de la noi, nu-i dau drumul pe piata. Mai sunt si oameni care constientizeaza ca vinul trebuie controlat… Imbutelierea este deosebit de importanta. Degeaba vinul este bun, daca este ambalat intr-un recipient murdar”, sustine Valentina Radulescu.

Particularii isi fac singuri analiza

Sefa de laborator ne spune ca “inspectorii isi procura probele din magazine sau de la producator… Nu neaparat ca li se pare ca ar fi vorba despre un vin falsificat. Daca insa in urma analizelor noastre reiese ca vinul nu indeplineste parametrii, inspectorii se duc apoi pe firul facturilor si scot produsul respectiv de pe piata. Exista o lege a viei si vinului, care are normele ei de aplicare, dupa care ne orientam si unde sunt stabilite valorile parametrilor. Pe mine ma intereseaza ce parametri are vinul analizat. Practic, sunt cativa parametri care sunt urmariti… Analizam daca vinul are suficienta tarie ca sa asigure conservabilitatea, aciditatea… Eu zic ca laboratorul nostru este destul de cunoscut, pentru ca a fost o traditie in zona. Aici in zona sunt destul de multi producatori care sunt constienti de importanta analizelor. Daca nu apeleaza la noi, fac analizele singuri acasa, cu doua-trei aparate pe care le au la indemana. Un aparat de masurare a tariei alcoolice a vinului, un mustimetru, pentru masurarea densitatii vinului… Le procura de pe piata pentru ca exista laboratoare acreditate care le certifica. Si verifica daca macar cu acestea se incadreaza in lege. Un producator, ca sa poata sa-si vanda vinul pe piata, trebuie sa prezinte buletinul de analiza. Cei care falsifica vinurile fie adauga apa, fie coloranti chimici interzisi de lege si incearca sa induca in eroare consumatorul. Intotdeauna un vin sec nu prea are secrete de genul acesta, dar dulcele are defecte, clar! Ca sa fim corecti, trebuie sa precizez ca nu ma refer la vinurile dulci, de case mari. In fata acelora, jos palaria! Dar falsurile sunt indulcite”, spune cu convingere Valentina Radulescu.

Activitatea, departe
de a fi profitabila

Activitatea laboratorului este departe de a fi profitabila, marturiseste sefa laboratorului. “Nu este profitabila, pentru ca nu toti oamenii au constientizat inca importanta acestui control. Cei care vand vinul la poarta, nu vin la noi. Nu mai vorbim de faptul ca ei nu au voie sa vanda vin pe strada!
Analizele nu sunt scumpe, determinarea catorva parametri costa cateva sute de mii de lei. Avem tarife aprobate de minister. Pe de alta parte, sunt probe aduse direct de producator. Noi asiguram si consultanta pentru producatori, care de obicei nu se prea plateste. In zona noastra, aici in sudul tarii, fara discutie, sunt vinuri de calitate. Stiu pentru ca vin cu probe si la noi. Particularii, cei care au inceput sa faca o afacere cu vin incep sa isi cumpere utilaje prin SAPARD, au laboratoare proprii. Sunt multe firme noi in zona, cu parteneri straini, care produc, analizeaza, vand si exporta. Mai sunt, de exemplu, firme dobrogene, care mai au oarecare probleme, fie ca folosesc coloranti sintetici, care nu sunt ai vinului, ca sa dea culoarea rosie, fie ca adauga apa, dar toate astea se pot identifica… Practic, ei se desfiinteaza singuri, prin amenzi de peste 250 milioane de lei. Este concurenta mare pe piata vinului. Sunt cateva firme tari si la intern si la extern. Cei care fac vin contrafacut vor disparea incet, incet”.

“Drumul vinului”

Valea Calugareasca produce cu predilectie vinuri rosii, soiuri consacrate. Suprafata podgoriei este de 400 ha, dar mare parte este revendicata la retrocedare. Ofera vinuri de calitate superioara din soiurile Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra, Merlot, Sauvignon, Pinot gris, Feteasca alba, Muscat Ottonel, Riesling. Dupa modelul tarilor din Uniunea Europeana in zona s-a facut “Drumul vinului, care trece prin podgoriile de renume ale tarii, ne povesteste primarul Victor Visan. O data pe an se organizeaza un festival pentru prezentarea si comercializarea vinurilor. Firmele de publicitate se ocupa acum sa promoveze aceste trasee.

22.000 litri de vin falsificat, confiscati in Vrancea

Ultima captura de vin falsificat care a ajuns pe piata a fost facuta de Politia vranceana. Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vrancea au confiscat nu mai putin de 22.000 litri de bauturi, etichetate ca “vin de masa”, care au fost gasite in depozitul firmei Alcoprod SRL din satul Faurei, comuna Faroafa. Politistii, insotiti de specialisti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea si comisari ai Garzii Financiare, au descins la depozit in dimineata zilei de 9 martie a.c. Vinul falsificat era ambalat in PET-uri de doi litri. Pe etichete era trecut “vin de calitate superioara” alb si rosu. Falsificatorii inventasera chiar si o marca pentru bautura, care nu exista in realitate: “Fiii Trotusului”. Administratorul SC Alcoprod SRL, Paul Banila (de 25 de ani, din Tecuci, judetul Galati), s-a ales cu dosar penal dupa ce, in urma analizelor de laborator, s-a stabilit cu certitudine ca vinul este falsificat si impropriu consumului uman direct. Anchetatorii IPJ Vrancea continua cercetarile, existand informatii ca Paul Banila face parte dintr-o retea mai ampla de fal-sificare si comercializare a bauturilor alcoolice.

Marci de vinuri contrafacute

42 la suta din vinurile comercializate pe piata din Romania sunt contrafacute, potrivit Agentiei Nationale privind Protectia Consumatorului, care a efectuat un control in peste 80 la suta din judetele tarii. Agentia a analizat calitatea si igiena vinului de pe piata folosind esantioane de vin comercializat vrac, imbuteliat in P.E.T. si in sticle. Falsificatorii, care folosesc coloranti, indulcitori de sinteza sau arome in vinuri si nu respecta Legea viei si vinului, scot pe piata licori cu etichete ale unor colosi ai pietei vinurilor, aflati in topul vanzarilor la nivel national: SCA BUCIUM SA Iasi sau VINCON VRANCEA SA, SC VINEXPORT Focsani, CASA DE VINURI ZORESTI SA, Cramele de la Odobesti, dar si firme ca Bachus SA Buzau SA, SC Trade End Company Prod SRL – Focsani, SC ROM CAS SRL Dragomiresti – Dambovita, SC ALROM Satu-Mare, SC S.H.Z. MANSANIA Ialomita, CODREANCA SC PROD VIN ALCOM BUHOCI Bacau, SC DYONISOS SRL Cotesti Vrancea, SC FABBER PROD SRL Pancota Arad, SC ASTRAL SRL Tulcea, SC SMARALD CLEAN SRL, SC ZVET VINAGRA SRL Tulcea, Casa de vinuri IASSY SC A.B.V. INVEST SA Iasi, SC COMSAMICKOS SRL Telciu, SC DYONISOS SRL Cotesti Vrancea, SC VIE VIN EXPORT Ba-cau, SC GENERAL PRODUCT INTERNATIONAL Focsani, SC GIOGIU PROD SRL Constanta, SC EMPISAL SRL Unit. de vinificatie Codaesti, Vaslui, SC SPEED SRL Husi.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă