Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jumatate din IMM-uri nu declara profitul

Circa 50% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania nu-si declara profitul la stat, iar noul sistem de taxe si impozite nu a reusit sa reduca presiunea fiscala, fiind dublat de "majorarea nejustificata a altor impozite directe", sustin ...

Share

Camelia Popa 0 comentarii

11.10.2005 - 00:00
Circa 50% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania nu-si declara profitul la stat, iar noul sistem de taxe si impozite nu a reusit sa reduca presiunea fiscala, fiind dublat de "majorarea nejustificata a altor impozite directe", sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului din Romania (UNPR).
"IMM-urile din Romania sufera de fiscalitate excesiva, de lipsa informatiei, precum si de lipsa posibilitatii de a se imprumuta de la banci", a declarat Marian Milut, presedintele UNPR, in cadrul unei reuniuni organizate la Bucuresti, impreuna cu antreprenorii din Partidul Popular European. Milut a explicat ca introducerea cotei unice nu a reusit sa scoata la suprafata veniturile realizate la negru, iar economia subterana este si acum cotata la peste 40% din PIB. "In acest timp, 4,8 milioane de oameni angajati direct in activitate sunt sufocati de un numar urias de taxe si impozite", a mai spus presedintele UNPR.
In replica, vicepremierul pe probleme economice, Gheorghe Pogea, a marturisit ca "ne asteptam la o mai mare conformare la plata obligatiilor bugetare", dar a subliniat ca introducerea cotei unice de impozitare a avut efecte pozitive. Astfel, unul dintre aceste efecte este crearea a 170.000 de locuri de munca, dintre care unele sunt noi, iar altele sunt aduse la suprafata din economia subterana, a aratat vicepremierul.
Patronii din UNPR sunt mai degraba sceptici si cu privire la capacitatea IMM-urilor autohtone de a face fata la concurenta de pe piata Uniunii Europene. In opinia lui Milut, firmele nu dispun de sprijin din partea autoritatilor, iar politica lor de dezvoltare este doar un program stufos, fara efecte concrete. "Este nevoie de dezvoltarea retelei de consultanta, precum si de stimularea incubatoarelor de afaceri, iar Romania nu are un cod al muncii care sa stimuleze munca", a declarat Milut. IMM-urile romanesti sufera nu numai din cauza lipsei de sprijin, ci si din cauza lipsei fondurilor pentru investitii. Astfel, potrivit ministrului Comunicatiilor, Szolt Nagy, "IMM-urile nu fac investitii in echipamente, foarte putine au introdus managementul sistemelor de calitate si numai o treime din acestea au introdus noi produse pe piata".

Birocratie sufocanta

Patronatele sustin, totodata, ca Romania intampina multe dificultati in a-si adapta mediul economic cerintelor europene. "Procesul de asimilare a normelor europene in legislatia romaneasca este definitivat in proportie de 90% doar pe hartie. Mecanismele de control ale implementarii acestor norme nu sunt inca suficient de bine dezvoltate pentru a putea face fata schimbarilor rapide de legislatie. Lipsa de pregatire a personalului din institutiile publice si birocratia ingreuneaza accesarea si derularea programelor cu finantare europeana", a mai afirmat Milut.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...