Isărescu: "Dacă inflația continuă, vom acționa"

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, se uită atent la tendința inflației și spune că se așteaptă la o creștere în primele luni ale anului viitor ca urmare a unui efect statistic. Șeful BNR susține că dacă se vor observa creșteri care tind să dureze, atunci Banca Centrală va interveni în piață.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 08.11.2017 - 10:59

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, se uită atent la tendința inflației și spune că se așteaptă la o creștere în primele luni ale anului viitor ca urmare a unui efect statistic. Șeful BNR susține că dacă se vor observa creșteri care tind să dureze, atunci Banca Centrală va interveni în piață.

"Vă spun că ne vom uita foarte atent la tendință, dacă este vorba de ceva mai mult sau mai puțin accidental, statistic. Ne așteptăm ca în trimestrul I, statistic, să avem un vârf de inflație. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflația a fost foarte scăzută și atunci inflația pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arată o creștere, chiar dacă inflația lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel și în februarie, la fel și în martie. Deci noi ne așteptăm la un asemenea puseu al inflației. Știm însă că el va fi depășit. Nu are niciun rost să reacționăm la el. În sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară. Dar dacă vedem că este vorba de o tendință și o creștere a inflației care tinde să dureze, bineînțeles că vom reacționa", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că în raportul privind inflația pe care îl va prezenta pe 9 noiembrie BNR face o comparație cu Polonia, Ungaria Cehia, dar și cu băncile centrale mai mari, iar pe bază de date și tabele se poate observa că în toate țările se menține o diferență destul de mare între rata de politică monetară și rata efectivă a inflației, inclusiv în Uniunea Europeană.

De asemenea, întrebat despre riscurile interne induse de politica fiscală, acesta a afirmat că speră ca acestea să se mai diminueze în ședința de Guvern de astăzi.

"Riscurile sperăm să se mai diminueze mâine. Că înțeleg că mâine (astăzi n.r.) va fi o ședință. Se va lua o decizie", a mai spus Isărescu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...