27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitorii straini se bat sa produca in Romania cupru si metale pretioase

Investitorii straini se bat sa produca in Romania cupru si metale pretioase

Investitori straini si romani isi “disputa” intrarea in afacerea de restructurare a societatilor comerciale din minerit, care vor fi mai intai reorganizate Ð prin aportul investitorului Ð in scopul de a le face atractive pentru privatizare. Atragerea de investitii in acest sector vizeaza cele mai mari societati din sector, si anume CupruMin Abrud, Moldomin Moldova Noua, Minvest Deva, Baita Stei, Remin Baia Mare, Minbucovina Vatra Dornei, si filialele acestora.

16 potentiali investitori

16 potentiali investitori au depus pana acum scrisori de intentie pentru achizitionarea Caietelor de sarcini pentru contractele de cooperare in restructurarea exploatarii, exploatarea si atragerea de investitii. Cei 16 sunt interesati in Cupru – Min Abrud, Moldomin Moldova Noua si CAF Mininvest Deva.
In acest sens se poarta discutii cu o serie de companii si consortii: Glencore International AG Elvetia; Mytilineos Holdings Grecia; Lndmark Minerals INC, Canada; Sun Group Enterprises Ltd. New Dhli India; consortiul reprezentat de Metanef, format din Metanef Group Romania, Mineco AG Elvetia si Rudnik Milanovac Serbia; Cozmircom Baia Mare; Roitalia Marmogranit Vascau; Mri Resources AG Elvetia; First Cooper PLC Marea Britanie; consortiul format din Cuprom Bucuresti si S.C. Energomineral S.A. Baia Mare; Washington Group International Bucuresti; Tehnomin Baia Mare; BRB Baustoff Recycling&Verwertungs Union Gmbh Germania; International Mineral Resources Anglia; Trafigura Beheer BV Elvetia; Chattisgarh Electricity Company Ltd India.
Afacerea consta in incheierea unor contracte de cooperare avand ca principal obiectiv continuarea activitatilor miniere. Investitorul vine cu bani si echipamente in scopul retehnologizarii si modernizarii activitatii de productie, cu management si know-how, preluand o parte din salariati pe baza unor contracte de prestari servicii.

Centre de afaceri in zonele miniere

10 milioane de dolari, din totalul celor 60 milioane de dolari acordati de Banca Mondiala intr-un program de regenerare socioeconomica, vor fi acordati ca stimulente angajatorilor pentru crearea de noi locuri de munca in regiunile miniere si reformarea fortei de munca. 14 milioane de dolari vor fi alocati pentru microcredite, care se vor acorda prin institutiile de microfinantare.
Pentru managementul centrelor de afaceri, deja create prin precedentul proiect-pilot, se acorda 4,1 milioane de dolari. Pentru dezvoltarea locala sunt alocati 40 milioane de dolari. Vor fi acordate granturi comunitatilor miniere pentru proiecte de infrastructura. Exista si o componenta pentru granturi mici, pentru microproiecte care sa imbunatateasca conditiile de viata, in special in grupurile dezavantajate din regiunile miniere, cum ar fi femei, tineri, copii si batrani.

Cele mai citite

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă