12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitorii fac ochi dulci complexului World Trade Center

Investitorii fac ochi dulci complexului World Trade Center

Timp de zece ani, aproape toate materialele publicate in presa despre World Trade Center (WTCB) au vizat un singur lucru: pierderile societatii si datoriile catre Ministerul Finantelor, care, in calitate de garant al imprumuturilor externe de care societatea a beneficiat si nu le-a rambursat, a fost obligat sa le achite in numele beneficiarului. Astazi, situatia economico-financiara a societatii este total schimbata, WTCB reusind sa termine anul 2004 pe primul loc in topul societatilor similare.

Dupa zece ani de pierderi, dupa ce AVAS a preluat prin OUG nr. 24/2002 creantele statului provenite din creditele externe luate de agentii economici si garantate de catre Ministerul Finantelor, in Consiliul de Administratie al WTCB au fost numiti reprezentanti ai Autoritatii de Valorificare, dupa principiul ca cel mai interesat intr-o gestiune corecta a unei societati debitoare si intr-o functionare profitabila este numai creditorul. Schimbarile s-au vazut imediat si WTCB a incheiat 2003, pentru prima data in istoria sa, fara pierderi financiare.

Datorii achitate

Un an mai tarziu, in 2004, a reusit obtinerea unui profit net numai din activitatea de exploatare, de peste 26 de milioane de euro, cu o rata a profitului de 36%. Acest lucru s-a datorat revederii tuturor contractelor incheiate de societate, prin ajustarea lor, inclusiv a celor doua contracte de management si reducerii rationale a tuturor categoriilor de cheltuieli. WTCB a reusit astfel sa-si achite in ultimii ani, integral, datoria catre bancile straine creditoare fara a apela la garanti, numai prin efort propriu. De asemenea, si-a achitat obliga-tiile catre bancile romanesti, care ii acordasera un credit sindicalizat, stingand toate litigiile aflate pe rol cu acestea, in paralel reusind si achitarea datoriilor fata de Camera de Comert si Industrie si Primaria Capitalei (care a preluat Satul si Clubul Francez).

Vanzarea nu este inca oportuna

In aceste conditii, este normal interesul investitorilor fata de WTCB, mai ales daca tinem cont de faptul ca statul detine prin AVAS 20% din capitalul societatii si o creanta de aproape 70 de milioane de dolari. O prima intentie in acest sens a si fost exprimata de vicepremierul George Copos. Vanzarea complexului este insa destul de dificila in acest context pentru ca pretul de vanzare nu ar acoperi decat jumatate din datorii, iar AVAS ar trebui sa treaca la executia silita, pierzand astfel cele 20% detinute. Pe scurt, vanzarea WTCB acum ar insemna pagubirea statului chiar de o institutie a statului. Pentru recuperarea datoriei de 70 de milioane de dolari, ar exista posibilitatea ca AVAS sa vanda creanta, dar vanzarea acesteia este posibila doar la valoarea nominala, dar nici un investitor nu-si poate permite sa achite 70 de milioane de dolari pe ansamblul WTCB, care este evaluat la 37 de milioane de euro. Este putin probabil ca cineva sa aprobe recuperarea imediata a creantei intr-o proportie de maximum 50% in locul unei recuperari integrale intr-un numar rezonabil de ani, in conditiile in care WTCB genereaza anual un profit estimat acum la 10-15 milioane de dolari.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă