15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInspectorii fiscali exagereaza in aplicarea sanctiunilor

Inspectorii fiscali exagereaza in aplicarea sanctiunilor

Stimulentele acordate inspectorilor fiscali ii incurajeaza pe acestia sa aplice amenzi in mod agresiv, exagerand in aplicarea sanctiunilor prevazute de lege, considera Camera de Comert Americana in Romania – AmCham.
“Ne exprimam ingrijorarea cu privire la practica institutionalizata din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), de a plati stimulente inspectorilor fiscali pe baza atingerii unor obiective, corelate cu constatarile efectuate in cadrul inspectiilor fiscale – au declarat reprezentantii organizatiei respective. Consideram ca acest sistem reprezinta o incurajare puternica a inspectorilor de a colecta impozite si taxe sau de a aplica amenzi intr-un mod agresiv, exagerand aplicarea sanctiunilor prevazute de lege.”
Potrivit camerei de comert americane, acest fapt incurajeaza in mod inerent abuzul. De aceea, organizatia recomanda MFP inlocuirea sistemului existent de remunerare a inspectorilor fiscali cu “modelul Singapore” pentru functionarii publici, sistem ce presupune asigurarea unei remunerari care sa descurajeze cautarea altor cai de marire a veniturilor insuficiente. In acest sens, oamenii de afaceri americani sunt de parere ca salariile inspectorilor fiscali ar trebui dublate sau chiar triplate, iar sistemul de stimulente sa fie eliminat.
In plus, membrii Camerei sustin ca au existat cazuri in care legea s-a aplicat selectiv, anumite societati fiind supuse controalelor mult mai des decat altele. In aceasta privinta, AmCham apreciaza ca fiind necesare continuarea procesului de crestere a nivelului pregatirii profesionale a salariatilor din control, recrutarea unor functionari publici competenti, precum si remunerarea corespunzatoare a acestora.
In prezent investitiile americane detin locul sase in ierarhia investitorilor straini, cu o valoare totala a capitalului subscris si varsat de 794,146 milioane dolari. Pana la 31 decembrie 2005 au fost inregistrate la Registrul Comertului 4.411 societati cu capital american, reprezentand 3,95% din totalul firmelor straine inregistrate in Romania.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă