Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inflatie anuala de 4,96 la suta in august

Inflatia anuala de 4,96 la suta in august 2007 a ajuns aproape de limita maxima a tintei de inflatie, de patru procente plus o marja de un punct procentual, stabilita de Banca Nationala a Romaniei pentru acest an, in urma ...

Share

Ada Stefan 0 comentarii

12.09.2007 - 00:00

Inflatia anuala de 4,96 la suta in august 2007 a ajuns aproape de limita maxima a tintei de inflatie, de patru procente plus o marja de un punct procentual, stabilita de Banca Nationala a Romaniei pentru acest an, in urma cresterilor mari ale preturilor la produsele alimentare, precum si ale serviciilor.
Astfel, marfurile alimentare au crescut cu 1,68 la suta in luna august 2007 fata de luna precedenta iar pretul serviciilor s-a majorat cu 1,06 la suta, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu numai 0,08 procente.
Preturile produselor de morarit si panificatie au crescut cu 3,03 la suta, pretul fainei a crescut cu 1,75 la suta, iar painea s-a scumpit in august cu 3,64 la suta.
In aceeasi perioada, preturile legumelor si fructelor au crescut cu 3,83 la suta, cea mai mare crestere fiind inregistrata la fasolea boabe si la leguminoase, de 9,5 la suta.


In ceea ce priveste preturile fructelor, acestea au crescut cu 2,91 la suta in august 2007, pentru fructele proaspete.
Pretul oualor a inregistrat cea mai mare crestere dintre preturile produselor alimentare, de 13,5 la suta in august 2007 fata de luna anterioara.
De asemenea, pretul uleiului a crescut cu 2,2 la suta in luna august fata de cel din iulie, in timp ce pretul branzei a crescut cu 1,3 la suta.
Pretul carnii, precum si al preparatelor si conservelor din carne a crescut cu numai 0,24 la suta, iar cel al lactatelor, cu 0,63 la suta in luna august, fata de luna precedenta.
Preturile serviciilor au crescut cu 1,06 la suta in luna august 2007 fata de luna iulie 2007. Preturile serviciilor postale au crescut cel mai mult, cu 23,2 la suta in august 2007 fata de iulie 2007.


Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,08 la suta in august 2007 fata de luna precedenta. Pe segmentul produse nealimentare, cea mai mare crestere a fost cea a autoturismelor si pieselor de schimb (1,07 la suta).
Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct. Banca centrala a anuntat pentru 2008 o tinta de 3,8% plus/minus un punct, iar pentru 2009 centrul tintei a fost stabilit la 3,5%.
Inflatia anualizata a atins un minim istoric in luna martie, cand rata s-a situat la 3,66%.
In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7 la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2 la 3,7%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca politica bancii centrale vizeaza in continuare o consolidare a procesului dezinflationist, fara sa urmareasca reduceri spectaculoase ale ratei anuale.
Politica de venituri, in special cea salariala, ramane in continuare principalul pericol pentru reducerea inflatiei, in opinia bancii centrale, care aminteste ca urmeaza o perioada cu mai multe procese electorale.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...